Nyhet | Prostatacancer

Effektivt med tidig cytostatika vid prostatacancer

Ny forskning visar att män med spridd prostatacancer får 22 extra månader i livslängd om de behandlas med cytostatika i ett tidigt skede. ”Resultaten kommer sannolikt att innebära att vi ganska snabbt lägger om behandlingen i klinisk praxis”, säger professor Jan-Erik Damber.

Publicerad den: 2015-06-01
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

– Jag ser studien som ett av de stora genombrotten för den här svårt sjuka patientgruppen, som utgör 10 till 15 procent av hela patientpopulationen. Resultaten kommer sannolikt att innebära att vi ganska snabbt lägger om behandlingen i klinisk praxis, där vi hittills gett cytostatika först då hormonbehandlingen slutat fungera, säger Jan-Erik Damber, professor i urologi och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg tillika Netdoktors expert, till Dagens Medicin.

Den nya studien baseras på en uppföljning av fler än 3 000 patienter. Hos deltagarna med metastaserad prostatacancer, som lottades att få cytostatikumet docetaxel som tillägg till sedvanlig behandling, var medianöverlevnaden 65 månader. Den motsvarande siffran var 43 månader för kontrollgruppen, där ingen patient fick tilläggsbehandlingen.

Sedvanlig behandling vid prostatacancer är tre år av hormonterapi samt strålbehandling för en del av patienterna.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Bekräftar tidigare resultat

Forskarna kunde däremot inte se någon säker överlevnadsfördel med tidig cytostatikabehandling hos patienter med lokal avancerad prostatacancer, som ännu inte fått fjärrmetastaser.

– Resultaten är tydliga framför allt för dem med metastaser. Här kommer tidig cytostatika bli standard för dem som tål behandlingen. En fördel är att patentet gått ut på docetaxel och att läkemedlet därför är förhållandevis billigt, säger Jan-Erik Damber till tidningen.

Han nämner även att den nya studien bekräftar resultat som presenterats i en tidigare studie, Chaarted. Däremot var överlevnaden längre i den aktuella studien, jämfört med den mindre Chaarted där ökningen i livslängd blev tio månader.  

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu