Studie för upptäckt av tarmcancer

Ny forskning ska kartlägga vilken metod som fungerar bäst för att upptäcka tarmcancer genom hälsokontroll, så kallad screening.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-02-05
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

Hela studien ska omfatta 200 000 kvinnor och män i 18 landsting. Av dem kommer 60 000 att få lämna avföringsprov och 20 000 får komma till sjukhus för att vara med i en undersökning av änd- och tjocktarmen.

Resultaten av studien som ska pågå i flera år kan användas som underlag för införandet av en allmän tarmcancerkontroll.

Tarmcancer är den tredje vanligaste cancerformen. Sextusen svenskar får tjock- och ändtarmscancer årligen. Jämfört med bröst- och prostatacancer är överlevnaden låg. Fler än 40 procent insjuknade avlider av sjukdomen. Men om tarmcancer upptäcks tidigt kan den nästan alltid botas.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Elisabet Ågren 2014-02-9 20:20 (6 år sen)

    Denna studie kallar jag för teater!
    I bl.a. har man gjort denna screening under många år redan i Frankrike, i förebyggande syfte. Har själv gjort denna undersökning i Frankrike. Man tog bort 2 polyper och min kirurg sa att jag måste göra samma undersökning om 3 år igen.
    Sverige har inte kommit långt och man inbillar svenskarna att vi är bäst i Sverige


Annons
Annons
Annons