Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny behandling testas mot tjock-och ändtarmscancer

I en stor randomiserad studie ska forskare på Karolinsk Institutet undersöka om så kallad ASA-behandling kan minska risken för återfall i tjock-och ändtarmscancer.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-05-04

Annons

Tidigare studier har indikerat att behandling med acetylsalicylsyra, ASA, kan vara extra effektivt hos personer som har haft tjock-och ändtarmscancer och därmed bär på en viss mutation - PIK3CA. Därför startar nu en omfattande studie på cirka 800 patienter från över 20 vårdkliniker i Sverige. Dessa patienter kommer att behandlas med antingen ASA eller med placebo och resultaten förväntas komma 2021.

– ASA är ett väl beprövat, billig läkemedel med låg risk för biverkningar. Om detta fungerar kan det leda till förbättrade behandlingsstrategier och avsevärt förbättra överlevnaden för de nästan 6000 patienter som varje år drabbas av tjock-och ändtarmscancer, säger Anna Martling, professor vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi och huvudansvarig för studien.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons