Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Screening ändrar synen på tarmcancer

Tarmcancer tillhör de absolut vanligaste cancerformerna i Sverige. Ändå är ämnet fortfarande tabubelagt. ”Vi pratar inte om kiss och bajs för det anses äckligt”, säger Mia Regnér som själv drabbades av tarmcancer. Men en pågående studie kring screening för just tarmcancer kan ändra hur vi ser på sjukdomen.
Annons

– Tarmcancer ökar långsamt och inte särskilt drastiskt, men det är en så pass vanlig sjukdom att vi inte bara kan stå och se på hur fler dör. Upp till 3 000 personer avlider varje år i tarmcancer så något behöver verkligen göras, säger Rolf Hultcrantz.

Han är professor i gastroenterologi och arbetar just nu med en jättestudie kring tarmcancer. Under fem års tid ska många tusen svenskar erbjudas koloskopi (en undersökning av tjocktarmen med hjälp av en slang som förs in i ändtarmen) och ytterligare tusentals personer ska få lämna avföringsprov. I ytterligare femton års tid ska man sedan jämföra patienternas hälsa med en kontrollgrupp ur befolkningen som varken genomgått koloskopi eller lämnat avföringsprov.

– Utan sådan här tarmcancerscreening brukar man upptäcka cancern först när patienten redan har metastaser eller hjärnmetastaser.  Men man minskar dödligheten från 90 procent till 10 procent om man lyckas hitta sjukdomen innan den har spritt sig, säger Rolf Hultcrantz.

Annons
Annons

Positivt inför screening för tarmcancer

Sedan studien inleddes i våras har Socialstyrelsen ändrat ståndpunkt i frågan och myndigheten ställer sig numera positiv till att införa allmän screening för tarmcancer. Det är ett besked som Mia Regnér, som haft tjocktarmscancer, tar emot med glädje.

– Hade jag fått gå på tarmscreening för tio år sedan hade kanske inte min tumör utvecklats till cancer. Då hade jag sluppit allt som jag nu tvingats gå igenom. Vi pratar inte om våra magar men klämma på tuttarna kan man visst göra. Att gå på screening för tarmcancer borde vara lika självklart som att gå på mammografi, säger hon.

Även Rolf Hultcrantz menar att ämnet är tabu och han inser att många kanske avstår från screening för att det känns obehagligt. Men han tycker inte att screeningen nödvändigtvis behöver vara besvärlig för patienten.

– Det är ju enklare att peta ner lite bajs i en burk och lägga i ett kuvert än att åka till sjukhuset för att gå på mammografi.

Annons
Annons

Cancer i tjocktarm och ändtarm ännu tabu

Studien har fått ett positivt mottagande även ute i landet och hela arton av tjugo landsting har valt att delta. Men både Rolf Hultcrantz och Mia Regnér är överens om att det kan behövas lite hjälp på traven för att ändra även allmänhetens inställning till sjukdomen.

– Vi behöver fortfarande hitta någon kändis eller annan medial person som öppet vågar berätta om sin tarmcancer. Det tror jag skulle göra stor skillnad, säger Rolf Hultcrantz.

– Folk brukar fråga hur jag upptäckte min sjukdom och jag svarar att jag plötsligt började bajsa löst. Då studsar de för att de är så ovana vid att man pratar om sådant. Folk behöver vänja sig vid tanken. Rosa bandet finns redan för att uppmärksamma bröstcancer, så då får väl jag ta fram en brosch i form av en bajskorv, säger Mia Regnér.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-06-15 15:50 (5 år sen)

  Fick problem med min mage för ca 4-5 år sedan , har tappat känseln av om jag är nödig eller inte , ofta så får jag symtom på illamående då vet jag att jag måste skynda mej på toa , har börjat få konstiga utslag på vissa delar av kroppen så som rygg , armar , ben , rumpa . Blir som var fyllda gropar som kliar nå kopiöst , har varit till läkare men känner att man inte blir tagen på alvar å man får sällan nå mer svar än ett utskrivet recept på allergi tabletter för klådan å några som heter Flucloxacillin mott infektion , masa konstiga salvor så som Betnovat 0,1% och ROZEX 0,75% och PEVISONE 1 mg, Har nu provat så mycket smet å tabletter att man börjar tro att det man nu har är OBOTLIGT för man får inga raka svar från sjukvården i Piteå . Så nu skriker jag efter hjälp för man orkar inte med klådan smärtan å allt man gör för att dom TROR det är något , men då borde ju medicinen man fått ha hjälpt .

 • Avatar Tidigare användare 2016-02-17 11:55 (8 år sen)

  Det finns spaltmil om hur den mycket nyckfulla cancern kan spela en spratt åt olika håll.
  Cancern beror först och främst på att man valt rätt föräldrar med rätt sorts gener och att man har tur.
  Det finns massor av människor som lever ett perfekt liv, rätt mat, motion som varken röker eller dricker, ändå får dom cancer som dom dör av.
  Så håll tummarna tills du passerat 82 år som är medellivslängden på kvinnor.

 • Avatar Tidigare användare 2016-02-17 10:42 (8 år sen)

  Hej Hur kan celler föröka sig och bli cancerceller? Om man inte röker, dricker, inte har diabetes inte har cancer i släkten, äter vanlig husmanskost, äter rätt sorts fett mm. Finns det någon som förstår varför cancer i tarmen blir vanligare och vanligare. Kan man utrota cancer om man inte vet hur den uppkommer. Att bota cancer som uppkommit har ju rönt stor framgång, men om fler och fler får tarmcancer, så kan ju inte sjukvården hjälpa till att bota alla.

 • Avatar Tidigare användare 2016-02-15 20:37 (8 år sen)

  Det finns minst 100 orsaker till att tarmen inte sköter sig och cancer är nog det man minst behöver oroa sig för.
  Börja med Glutenundersökning och IBS och beta av andra misstänkta orsaker.

 • Avatar Tidigare användare 2015-01-27 12:41 (9 år sen)

  Screening för tarmcancer borde vara självklart i alla landsting tycker jag då det tydligen kan rädda väldigt många liv och bespara massor av människor onödigt lidande.

 • Avatar Tidigare användare 2015-01-10 01:33 (9 år sen)

  jag har bajsat löst sedan jag var 7år då jag hade en mycket jobbig diarré, sedan gick det inte över helt.

  Så har jag tumör nu?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.