Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Barn

Barn som bajsar på sig (enkopres)


Uppdaterad den: 2013-03-21

Annons

Vad är enkopres?

Enkopres innebär upprepad frivillig eller ofrivillig tarmtömning på olämplig tid eller plats. I Sverige används termen oftast för tillstånd med avföring i blöjan eller byxan vid en ålder då barnet vanligen brukar kunna hålla sig och har lärt sig att ha avföring på toalett eller potta (tre till fyra år). Det är emellertid vanligt att dela in enkopres i två typer:

  • "Äkta" enkopres: När det inte förekommer någon sjukdom som kan förklara problemet.
  • Sekundär enkopres: När orsaken till läckage av avföring beror på sjukdom, såsom svår förstoppning.

Förekomsten avtar med åldern, 5 % av fyraåringar och 1 % vid skolstarten. Tillståndet är mycket vanligare hos pojkar än hos flickor (4:1).

Annons
Annons

Orsak

Äkta enkopres orsakas ofta av en kombination av två eller flera faktorer:

  • Ärftliga anlag. Problemet har ofta uppträtt hos andra i familjen.
  • Försenad mognad av de inbyggda mekanismer som reglerar tarmrörelser.
  • För sträng eller för inkonsekvent toaletträning.
  • Fysiska eller psykiska övergrepp.
  • Dåliga matvanor och toalettvanor.

Enkopres orsakas inte sällan av svår förstoppning. Komplikationsfaktorer kan vara sår och sprickor i eller runt anus. Förstoppningen leder till smärtsam avföring och barnet försöker därför att hålla sig i det längsta. Barnet kommer då in i en ond cirkel, där det till slut blir så mycket förstoppning att avföring börjar att läcka ut.

Hur diagnostiseras tillståndet?

Genom undersökning där läkaren genom samtal och kroppsundersökning försöker att hitta orsaken till besvären. Det är viktigt att kartlägga barnets avföringsvanor och utveckling. Konsekvenser och påfrestningar som familjen drabbas av på grund av barnets enkopres bör också diskuteras. Läkaren utför en allmän kroppsundersökning. Det är viktigt att undersöka området kring anus. Detta är en utvändig och smärtfri undersökning.

Eventuellt kan det behövas blodprov, vilket beslutas av läkare vid undersökningen. Det finns inget behov av röntgenundersökning.

Annons
Annons

Behandling

Det är viktigt att avdramatisera symtomet. Situationen kommer bara att förvärras om barnet får skäll. Kosten har en viss roll, inför regelbundna måltider med fiberrik kost och låt barnet dricka tillräckligt.

Det finns ingen specifik medicin som hjälper mot enkopres. Vid förstoppning är det viktigt att tömma barnets tarm ordentligt och att etablera regelbundna tarmvanor. För tömning av tarmen tas mjukgörande avföringsmedel, till exempel laktulos, samt lavemang via ändtarmen.

Efter att tarmen är ordentligt tömd är det viktigt att barnet har regelbundna tarmvanor med dagliga avföringar.

Samtal

Barnet behöver vägledning om det specifika problemet och möjlighet att prata om sin egen upplevelse av situationen. Föräldrarna måste visa en positiv, stödjande och icke dömande attityd.

Beteendeterapi

Kan vara effektivt. Ge belöning när barnet använder toaletten. Belöningssystemet bör vara enkelt och genomföras utan avbrott.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Prognos

De flesta blir bra med åldern. Samtal och information om sjukdomen kan leda till snabbare läkning. På grund av den psykiska belastningen kan vissa barn utveckla beteendestörningar eller andra psykiska sjukdomar. Vid misstanke om detta rekommenderas kontakt med psykolog.

Enkopres är ett tillstånd som är relativt okänt hos allmänheten, trots att det är ganska vanligt. Detta kan bero på skam och skuld: "Vi är otillräckliga som föräldrar." "Inga andra …". "Varför händer det oss?"


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.