Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Pollenallergi kan påverka allmäntillståndet

Omkring 20 procent av svenska befolkningen lider av någon typ av pollenallergi. Netdoktors expert inom Astma och allergi, Gunnar Bylin, berättar att antalet pollenallergiker har ökar kraftigt sedan efterkrigstiden.


Publicerad den: 2010-03-29

Annons

– Vi vet inte riktigt vad denna ökning av pollenallergi beror på men en tänkbar teori är det ändrade levnadssättet. Hygienen är bättre i dag, men det kan också ha bidragit till att vi är känsligare och får lättare allergi mot något ämne som vi borde vara vana vid, säger Gunnar Bylin, docent och specialist i allergisjukdomar f.d. överläkare vid Lung- och allergikliniken, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge. 

Våren står för dörren och för de allra flesta är det en underbar tid på året, men för omkring två miljoner svenskar är det dock en besvärlig tid eftersom pollenallergin gör sig påmind. Kliande ögon och nysattacker avlöser varandra och hör plötsligt till vardagen. Men pollensäsongen genomgår lite olika faser, Gunnar Bylin berättar för Netdoktor vad det är som händer under de olika faserna.
– På vårkanten börjar höga halter av al- och hasselpollen att märkas vilket många pollenallergiker kan uppfatta som en jobbig tid. Därefter följer björken och den långa pollensäsongen för gräset där i princip hela juni och juli täcks in. Och sen börjar gråbon blomma från mitten av juli och sträcker sig en bit in på hösten.

Alla pollenallergiker är inte allergiska mot alla typer av pollen men för vissa kan sommarmånaderna vara en riktig pina. Enligt Gunnar Bylin, som har mångårig erfarenhet av bland annat astma, allergiska besvär från ögon och näsa, födoämnes- och läkemedelsallergi, nässelutslag och insektsallergi, är den fruktade björken som kommer strax efter al- och hasselperioden en av de värsta perioderna.
– Man kan helt klart säga att björken kan orsaka stora problem för allergikerna. Förutom hösnuva kan det i vissa fall leda till astmaanfall så man måste uppsöka akut vård.

Annons
Annons

En annan kämpig tid är grässäsongen.
– Det går inte att rangordna mellan björk- eller gräs vilket som är värst. Men det vi har kunnat se är att det inte är lika vanligt att gräsallergi leder till astma, som trädallergi kan göra. Sen finns det vissa personer som är både träd- och gräsallergiker och det är klart att vår och sommarmånaderna kan vara något av en tuff period för dem, säger Gunnar Bylin.

När solen börjar titta fram på våren och värmer upp mark och träd brukar det gå ganska snabbt till dess att de första allergireaktionerna kommer. Gunnar Bylin ger tips på hur man bäst stålsätter sig mot irriterade ögon och rinnande näsa.
– Först och främst är det viktigt att hålla koll på pollenprognosen, det underlättar nämligen väldigt mycket om man vet vad man har att vänta. Sen bör man försöka undvika att vara fysiskt aktiv utomhus när det är höga pollenhalter. Men viktigt att påpeka är ju att det finns effektiva och bra receptfria mediciner som lindrar besvären avsevärt, så dem med lindriga besvär kan leva ett helt normalt liv trots sin allergi.

Har man däremot väldigt jobbiga besvär uppmanar Gunnar Bylin att man uppsöker läkare för rådgivning och vård.
– Är det så att man har väldiga problem med sin allergi kan man av läkare få råd om hur man optimerar sin behandling med allergitabletter, kortisonspray för näsan, ögondroppar och ibland med kortisontabletter som lindrar besvären. Ytterligare en metod som är väldigt populär, men som endast ett fåtal får är en typ av injektioner som på sikt gör att man får ett förstärkt skydd mot sin allergi. Det går till som så att man börjar med att få små koncentrationer av det allergen man är allergisk mot, injicerad i huden. Denna procedur återupprepas under ett par månader och sedan görs dessa injektioner varannan månad under totalt tre års tid. Denna behandling är som sagt väldigt populär så det är endast utvalda fall som ges denna möjlighet eftersom det finns få allergispecialister. Effekten är god och  i genomsnitt brukar 80 procent av de som genomgår terapin bli bättre.

Viktigt att poängtera är att trots att allergin med symtom från öga och näsa kan te sig som en begränsad lokal reaktion så kan ens allmäntillstånd försämras märkbart, menar Bylin.
– De som inte har pollenallergi kan ha svårt att förstå på vilket sätt allergikerna påverkas. Men faktiskt kan hela ens allmäntillstånd påverkas. Vanliga bieffekter är att man klagar, känner sig irriterad, störd sömn vilket medför att man känner sig trött och man tappar lätt koncentrationsförmågan, man kan helt enkelt bli lite nedstämd. Men som sagt, det finns effektiva mediciner som lindrar besvären betydligt, avslutar Gunnar Bylin.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2016-05-8 17:22 (8 år sen)

    Hej!
    Stämmer det att man kan må illa pga pollen? Och ha migränliknande huvudvärk? Har haft kliande ögon, täppt näsa, huvudvärk (vilket verkligen är ovanligt för mig - jag har aldrig huvudvärk - inte ens när jag är bakfull), klåda i svalg, rethosta samt illamående till och från - detta under ca tre dagar. Jag har tidigare år haft väldiga problem med just pollen (men aldrig känt av denna väldiga huvudvärk & illamående har jag aldrig varit förr) och fått veta att jag är överkänslig - dock ej regelrätt pollenallergisk har det visat sig efter pricktest, men min överkänslighet ger exakt samma symtom som vore jag pollenallergisk. Tacksam för svar. Sedan undrar jag om det går bra att ta Desloratadin och dylik medicin om man ätit 60ug D-vitamin per dag i över ett halvår... läste bipackssedeln i min Loratadin och där stod att man skulle prata med läkare innan, om man tagit starka vitaminer-/kosttillskott... Tyckte det lät märkligt men nu vågar jag inte ta min vanliga antihistaminmedicin pga detta... tacksam för svar på mina frågor.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons