Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

”Den åldrande människokroppen svarar bra på träning”

Tänker du att du är för gammal för att träna? Gör inte det. Enligt en ny studie från Umeå universitet svarar även den åldrande människokroppen bra på enklare träning och kan i förlängningen minskar risken för fallolyckor, benbrott och förtida död.


Publicerad den: 2018-12-03

”Den åldrande människokroppen svarar bra på träning”
Annons

SE FILMEN: Det gör sockret med din kropp

– Vi kan se att även den åldrande människokroppen svarar bra på träning. Särskilt för äldre kan effekterna på muskelmassan vara viktiga för att få ett längre och friskare liv, säger Peter Nordström, professor vid Umeå universitet i ett pressmeddelande.

I studien, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften JAMDA, följde forskarna 70 personer över 70 år som alla hade en låg muskelmassa.

Annons
Annons

Hälften av gruppen fick ett träningsprogram som de skulle följa under tio veckor. Träningen bestod till en början av enkla övningar där deltagarna fick använda sin egen kroppsvikt som belastning. Successivt ökade man belastningen med exempelvis ryggsäckar med tyngder. Denna grupp fick även ett litet tillskott av protein i kosten.

Den andra hälften av gruppen fick leva som vanligt, alltså utan träning.

 

Ökad muskelmassa med 1,2 kilo

Efteråt kunde man se att gruppen som tränat hade ökat sin muskelmassa med i genomsnitt 1,2 kilo och minskat sin fettmassa med ett halvt kilo, jämfört med kontrollgruppen.

Annons
Annons

– Effekten ser kanske inte så stora ut räknat i kilon, men det handlar inte om någon bantningskur utan om att stärka kroppen genom att byta ut fett mot muskler, säger Peter Nordström.

Läs hela studien här: Effects of Resistance Training on Functional Strength and Muscle Mass in 70-Year-Old Individuals With Pre-sarcopenia: A Randomized Controlled Trial

    Källor

  • Umeå Universitet - https://www.umu.se/nyheter/mojligt-oka-muskler-aven-for-svaga-aldre-personer_7317810/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.