Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Även kortare springturer kan förlänga livet

"Den bästa träningen är den som blir av", är en mening som man ofta hör och det verkar ju ligga en del sanning i det påståendet. Forskare menar nämligen att även kortare springturer kan minska risken för att dö i förtid.


Publicerad den: 2019-11-06

Träning och motion
Annons

I översiktsartikel som publicerats i British Journal of Sports Medicine tittade forskarna på 14 studier från sex prospektiva kohortstudier, vilket gav en grupp på totalt 232 149 deltagare.

Kohort betyder grupp och i prospektiva kohortstudier följer man individer över tiden framåt (prospektivt) för att se hur det går för dem. I de 14 studierna hade man tittat på sambanden mellan löpning eller jogging och risken för att dö i förtid.

Uppföljningstiderna sträckte sig mellan 5,5 till 35 år i de olika studierna och data om dödsfall samlades in från nationella dödsregister, nästan 26 000 dödsfall kunde då antecknas.

Annons
Annons

Löpning har betydande effekt på hälsan

Enligt studien har kvinnor och män som springer 27 procent minskad risk att dö, jämfört med personer som inte gör det.

"...löpning, oavsett dos, skulle förmodligen leda till betydande förbättringar av befolkningens hälsa och livslängd. Oavsett mängden löpning, även bara en gång i veckan, är bättre än att inte springa alls" skriver forskarna i översiktsartikeln.

Även de minsta doserna av löpning visade sig ha betydande fördelar. 50 minuter i veckan i en hastighet på cirka 9,5 km/h och cirka 500 MET-minuter kan räcka för att ge effekt (MET är en förkortning av Metabolic Energy Turnover, vilket är ett värde som man kan ta hjälp av för att räkna ut hur mycket energi som förbrukas vid en viss aktivitet).

Annons
Annons

    Källor

  • British journal of sports medicine - http://press.psprings.co.uk/bjsm/october/bjsm100493.pdf

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.