Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tidig insats kan hindra kronisk smärta

Många människor får någon gång i livet problem med smärta från muskler, leder eller skelett. Det är i många fall möjligt att tidigt identifiera vilka personer som kommer att få långvariga besvär.
Annons

Olika former av smärta påverkar dagligen upp till 30 procent av befolkningen och över 60 procent drabbas någon gång i livet. En mindre grupp, fem – tio procent får långvariga och funktionsnedsättande problem.

Forskare vid Örebro universitet har undersökt smärtpatienter med olika profiler, de som drabbas av depressivitet, de som blir rädda och drabbas av katastroftankar samt de som har en kombination av dessa besvär. De här patienterna går att hitta om primärvården tidigt undersöker riskfaktorerna.

– Men även om behandlingarna var effektiva för patienterna, gick det inte att hitta behandlingar som specifikt matchade patienternas profiler, det kräver ytterligare forskning. Men att i ett tidigt skede bedöma och screena smärtpatienterna för att hitta de psykologiska riskfaktorer som varnar för långvariga besvär har gett goda erfarenheter. Att tidigt behandla katastroftankar, oro och depressivitet kan få stor betydelse för om smärtan utvecklas och blir långvarig, säger Sofia Bergbom, forskare vid Örebro universitet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-12-29 23:47 (9 år sen)

    Vilka psykologiska riskfaktorer kan det finnas bakom dessa smärtupplevelser, undrar jag. Hur kan man veta att dessa är just "psykologiska"?

  • Avatar Tidigare användare 2014-05-2 18:17 (10 år sen)

    Jag haft svårt smärta i många år. Fått många cortison sprutor genom åren. Ibland har det hjälpt en tid ibland inte ett dugg. Provat massage akapunktur ingen bättring.
    Har just nu väldig smärta i knän höfter dom säger det är Artros. Har mycket broskbildning i knä. Hoppas på att bli hjälpt kirurgiskt svårt att gå. Även höfter och axlar ös angripna. Så ledsamt har fått starka värk mediciner och lugnande då man även blir påverkad psykiskt. Det jag gör själv är att jag går dagligen även vattengympa i grupp. Det värsta man kan göra är att isolera sej när det är som det är. Men även jag har dagar då jag varken klär på mej eller går ut för jag klarar inte av det. Försöker se fram åt har 4 vuxna barn, 4 barnbarn. Har lärt mej att inte göra för mycket men ändå hålla på men sätta gränser. Det känns skönt att lärt sej det.
    Från en som har lärt mej mina gränser och låta det som inte blev färdigt blir det en annan dag. Mitt motto ge inte upp låt det ta den tid som det behövs...


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.