Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Smärta påskyndar åldrandet

Annons

Personer som har mycket smärta, har ofta lika stora funktionella begränsningar som en person som är två eller tre decennier äldre. Totalt har över 18 500 personer över 50 deltagit i en studie där de fått svara på om de hade smärtproblem. De som svarade ja fick även svara på om de upplevde smärtan som lätt, måttlig eller svår. Deltagarna fick även besvara ett antal frågor som handlade om rörlighet och funktionalitet i vardagen.

Studieresultaten visade att personer med mycket smärta hade ungefär samma funktionella begränsningar som personer som var 20 eller 30 år äldre. Resultaten justerades för socioekonomiska förhållanden, fetma, depression med mera. Omkring 96 procent av personer mellan 50 och 59 år kunde gå ett kvarter utan svårigheter och att 37 procent kunde jogga 1,6 kilometer. Bland de personer som har signifikant smärta var motsvarande siffra 59 procent som kunde promenera ett kvarter utan svårigheter och endast 9 procent som kunde jogga 1,6 kilometer.

Forskarna bakom studien drar slutsatsen att personer med smärta utvecklar funktionella begränsningar som associeras med ålder mycket tidigare än personer som inte lider av smärta.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.