Långvarig smärta ska behandlas på distans

Nätbaserad rehabiliteringsbehandling, e-rehab, utvecklas nu till patienter med långvarig smärta samt till patienter med lätt kognitiv funktionsnedsättning. Tanken är att behandlingen ska bli mer individanpassad och kostnadseffektiv.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-02-27
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

- De stora fördelarna med den interaktiva träningen är att patienterna kan genomföra behandlingen när det passar dem bäst. Som patient behöver man inte infinna sig vid en speciell tidpunkt för behandling utan man sköter det när man orkar och vill. När vi inte behöver träffa patienterna fysiskt så tror vi också att behandlande team kan ta emot fler patienter än tidigare vilket gör behandlingen kostnadseffektiv, säger Inga-Lill Boman, arbetsterapeut och projektledare på Rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken på Danderyds sjukhus.

Den nätbaserade rehabiliteringsbehandlingen utgörs av flera olika moduler som innehåller teori, strategier och uppgifter. För patienter med kronisk smärta är modulerna fokuserade på exempelvis medveten närvaro och vidmakthållande av strategier. Patienter med lätt kognitiv funktionsnedsättning tränas istället i exempelvis stresskänslighet, uppmärksamhets- och minnesproblem. Utvecklingen av modulerna sker i en arbetsgrupp med arbetsterapeuter, psykologer, sjukgymnaster och forskare på kliniken.

- Vi vill möjliggöra interaktiv träning på distans för dessa patientgrupper som vi vet har en lång och tidskrävande rehabiliteringstid. Den långsiktiga planen är att vidareutveckla modulerna till appar på en smartphone och läsplatta för att öka tillgängligheten ytterligare, säger Inga-Lill Boman.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons