Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kroniskt sjuka drabbas av vårdgarantin

Annons

En kartläggning i Västra Götaland visar att personer med kroniska sjukdomar drabbas av vårdgarantin. Vårdgarantin belönar landstingen som kortar vårdköerna men det gäller bara första besöket, vilket gör att återbesöken knuffas bakåt i kön.
– Läkare prioriterar strikt efter medicinska prioriteringar men sedan när patienten väl ska bokas in för en tid så medför det ofta att man tar patienten som omfattas av vårdgarantin före den kronsikt sjuka patienten, säger Weronika Aldenbrand, chef för hjärt- och lungkliniken på Södra Älvsborgs sjukhus.

Vårdgarantin innebär att samtliga patienter ska få vård snabbt. Exempelvis ska en person få träffa en läkare inom en vecka, få remiss till specialist inom högst 90 dagar och behandling inom ytterligare 90 dagar. Landsting som sköter detta arbete bra, och ger större delen av patienterna vård inom rätt tid, får dela på en pott statliga pengar, den så kallade kömiljarden.

Annons
Annons

År 2008 kom det signaler om att kroniskt sjuka som har regelbunden kontakt med vården, riskerar att komma i andrahand till förmån för förstabesökarna. Och i mars kunde Socialstyrelsen konstatera att det fanns risk för undanträngning men de fann inga konkreta belägg för det. Men nu visar en kartläggning i Västra Götaland att undanträngningen är ett faktum. Studien bygger på intervjuer med fem verksamhetschefer på olika kliniker. Weronika Aldenbrand på Södra Älvsborgs sjukhus, är en av dem som intervjuas i studien och hon ser att det finns risker för de kroniskt sjuka.
– Beroende på hur länge man får vänta så finns det naturligtvis en risk i det. Det är inget som vi önskar eller föredrar på något sätt.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.