Ingen visad effekt av spikmattor


Redaktionen, Netdoktor.se
Publicerad den: 2009-07-08

Annons

De populära spikmattorna som sägs bota det mesta från ryggont och huvudvärk till sömnproblem och stress saknar vetenskapligt visad effekt.

– Marknadsförarna rider på allmänkunskap om smärtsystemet och så gör de några felslut, som att man får en bättre hälsa. Det är väl fantastiskt om människor får en självupplevd hälsa. Man ska ha stor respekt för dem som använder de här prylarna, men jag saknar respekt för marknadsföringsmetoderna, säger Martin Ingvar, professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet (KI), om marknadsföringen av spikmattorna.

Annons
Annons

Spikmattor i plast har anammats av många svenskar och sägs enligt reklamen kunna bota migrän, premenstruella störningar, impotens, övervikt och till och med astma, ofta hänvisas till "mångtusenåriga traditioner" och "beprövad erfarenhet". Effekten skulle bero på att smärtan - för det gör rejält ont att lägga sig på mattan - får kroppen att frisätta ämnen som smärtstillande endorfiner och lugnande oxytocin.
– Det är ju en sak. Att påstå att det skulle hela är en helt annan, säger Martin Ingvar.

Några belägg för att påståendena håller finns inte, enligt den genomgång som TT har gjort av medicin- och vetenskapstidskrifternas databaser. Det går alltså inte att säga om mattorna ger någon effekt utöver den så kallade placeboeffekten, som bottnar i människors tro på behandlingen. Martin Ingvar och hans kollegor vid KI:s Centrum för integrativ medicin vill göra en vetenskaplig studie av spikmattor, men den väntar fortfarande på grönt ljus från den forskningsetiska kommitt&eacuten.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons