Datorer läser av smärta bättre än människor

Vem har smärta på riktigt och vem låtsas ha ont? Datorer var bättre än människor på att bedöma detta.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-05-02
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

I en ny studie fick försökspersoner stoppa en arm i isvatten under en minut, för att uppleva smärta. Smärtan är omedelbar och äkta, men ofarlig. De fick också doppa armen i varmt vatten i en minut och låtsas att de kände smärta. Försöken filmades och bedömdes av människor och genom datorprogram.

När människor skulle bedöma vem som kände smärta blev det rätt i hälften av fallen, skriver Dagens Medicin. Datorn var bättre på att särskilja smärta från skådespeleri genom att läsa av subtila muskelrörelser och mönster i ansikten. Datorn mätte förekomsten eller frånvaron av 20 ansiktsmuskelrörelser, liksom frekvensen av dessa och var mycket bättre på att se små och snabba rörelser. Cirka 85 procent av svaren från datorn var korrekta.

Forskningen är tänkt att kunna användas i vården, till exempel för att mäta smärtnivåer hos barn.

Annons
Annons

Vid ett annat projekt fokuserar forskarna på deprimerade personer och deras ansiktsuttryck, där behandlaren snabbare ska kunna få signaler om i fall patienten börjar må bättre.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons