Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

JIA som vuxen?

Jag var 6 år när jag fick JIA! Och åkte in o ut på sjukhus och genom gick olika behandlingar när jag fick menstration för första gången (ca 11 år) bara försvann det! 2 v efter jag fått mitt 3:e barn dsv 30 fyllda blir jag jätte sjuk kan inte gå ordentligt och mina händer funka inte ont i leder o fick kortison sprutor hela tiden 1½ år senare försvann det, då var jag gravid med mitt 4:e barn utan att fått något svar om vad det var som hände med min kropp . för ca 1½ år sen kom det tillbaka igen i *skov* och vid sista skovet nu så sökte jag hjälp igen. Var idag på Medicin och dom säger att det är JIA jag har fast jag är vuxen säger att det ligger latent i kroppen när man väl fått de en gång och att det inte finns mycket att göra åt de? Stämmer det? Kan jag verkligen ha JIA? Och finns de verkligen inget att göra mer än att stoppa i mig en massa värk tabletter osv?

Svar:

Ja, det stämmer att du fortfarande har JIA. Man springer så att säga inte i från sin diagnos bara för att man blir vuxen. Samtidigt ger ditt brev en viktig upplysning, nämligen att även om sjukdomen JIA har varit lugn i flera år så kan den plötsligt blossa upp igen. Vi har dåligt kunskap om detta helt enkelt för långtidsundersökningar som sträcker sig över mer än 25 år är svåra att göra.

Och visst finns det mer att göra än att bara proppa i sig värktabletter. Tala med din nuvarande läkare så kan hon/han säkert ge förslag på annan behandling och fr.a bedöma om annan behandling behövs.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons