Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Kan grå starr ge upphov till migrän?

Hej! Mitt namn är Maria Söderblom, jag är 49 år och har en fråga kring grå starr och migrän.

Sedan tonåren har jag lidit av s.k. klassisk migrän, jag får synbortfall och sedan domnar halv ansiktet och en hand. Efter detta kommer huvudvärken. Jag har varit skonad och bara haft 1-2 anfall per år. Från juli i somras och fram tills nu så har jag fått 2 anfall per månad.

Givetvis funderar jag mycket kring detta. Ungefär samtidigt som migränanfallen ökade konstaterade jag att jag såg suddigt och blev väldigt ljuskänslig på mitt högra öga (sedan i somras har jag endast haft migrän på min högersida). På senhösten gick jag till en optiker som berättade att jag hade fått grå starr. Jag frågade henne då om ljuskänsligheten kunde bero på detta och det sa hon att det gjorde.

Jag vet ju att migrän kan framkallas av starkt ljus och min fråga är nu; Kan det vara så enkelt att mina ökade migränanfall beror på att jag har grå starr?

vänliga hälsningar

Maria Söderblom

 

Svar:

Hej Maria!

Precis som du skriver kan man bli ljuskänslig av grå starr. Det finns studier som visar på samband mellan migrän och ljuskänslighet. Har man ofta migrän och har glasögon kan det bli bättre om man gör glasen svagt mörktonade. Det låter inte helt orimligt att det finns ett samband mellan din migrän och ökad ljuskänslighet. Du nämner inte om du står i kö för operation eller har fått tid på ögonmottagning, men ta upp detta med din ögonläkare och få dennes syn på saken.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, leg optiker på Medoptik


Här finns Netdoktors fakta om migrän »  

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.