Svamp i underlivet ger klåda och sveda - så blir du av med svampen

Så blir du av med din svamp i underlivet

Svampinfektion i underlivet är något vanligt förekommande bland kvinnor i de flesta åldrar. Hela 75 procent i fertil ålder drabbas någon gång under sin livstid och man räknar med att mellan 5 och 8 procent dessutom drabbas av mer än fyra svampinfektioner om året. Tyvärr är det inte alltid lätt att bli av med den – men det går!


Lovisa
Publicerad den: 2017-03-02
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Hur svårt det är att bli av med svamp i underlivet är högst individuellt. Ibland krävs långtidsbehandling och andra gånger går de över av sig självt. För kvinnor med återkommande besvär är det dock viktigt att söka läkarvård och inte på egen hand köpa receptfri lokalbehandling om och om igen.

– Den receptfria lokalbehandlingen är ofta effektiv men eftersom den gör slemhinnorna sköra ska man undvika upprepade behandlingar. Annars kan man få precis samma besvär av lokalbehandlingen som av svampinfektionen. Har man ofta svampinfektioner är hörnstenen i behandlingen istället svampmedel i tablettform och mjukgörande behandling morgon och kväll, säger forskaren och gynekologen Sophia Ehrström.

Tabletter mot svampinfektioner kan man få på recept som man sedan kan hämta ut på apoteket. 

Det bästa är såklart att försöka undvika och förebygga att drabbas av svampinfektion. Men om du haft fler än två svampinfektioner i underlivet under ett halvår ska du kontakta läkare för en undersökning och för att få vidare råd om behandling.

Annons
Annons

Bra tips och råd för att förebygga svamp i underlivet

 • Det är viktigt att avstå från samlag vid svampbesvär och under behandlingsperioden. Nötning av slemhinnorna kan försvåra läkningen och bidra till uppkomst av kronisk sveda och samlagssmärtor.
 • De som drabbats av svampbesvär bör avstå från att raka av håret runt blygdläpparna. De mikroskopiska skador i huden som uppstår av rakning underlättar för svamptillväxt.
 • Torr hud utgör en bra miljö för svamp. Därför är det bra att använda någon typ av olja att tvätta sig med eller applicera efter tvätt för att skydda huden i området.
 • Experimenterande med olika lokalprodukter och naturläkemedel bör undvikas eftersom slemhinnorna i underlivet är oerhört känsliga.
 • En del kvinnor upplever lindring när de avstår från sötsaker och söta drycker. Vetenskapligt stöd för ett sådant samband saknas dock.
 • Behandling till partnern för kvinnans skull har inte visat sig ha någon märkbar effekt.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Lotta 2017-03-13 17:41 (23 månader sen)

  När jag var yngre fick jag svamp i underlivet regelbundet. Lokal behandling med vaginalsalva (typ gynodaktarin el likn) var mycket effektiv, men tyvärr fick jag samma problem ofta. Sedan 2013 har jag behandlat mig ett par gånger om året med de små kapslar som man köper på apoteket för att normalisera phvärdet lokalt i slidan. Sedan dess har jag inte fått fler svampinfektioner. Fantastiskt underbart!!!

 • -
  2017-03-15 13:24 (23 månader sen)

  "Experimenterande med olika lokalprodukter och naturläkemedel bör undvikas eftersom slemhinnorna i underlivet är oerhört känsliga."

  Det där är ju skitsvårt. Om man har återkommande infektioner där de preparat man får utskrivna inte hjälper, då återstår det bara att försöka på egen hand.

  "En del kvinnor upplever lindring när de avstår från sötsaker och söta drycker. Vetenskapligt stöd för ett sådant samband saknas dock."
  Inte så konstigt och borde vara vetenskapligt bevist. Svamp förökar sig av socker, vilket vi ju vet. Tillför man mycket socker till kroppen så förökar sig svampen och den stormtrivs.

  För övrigt ska man undvika Pevaryl och övriga starka krämer som förstör slemhinnorna, konstigt det inte står med som en punkt. Som rekommenderats tidigare är kapslar för ph-balansen väldigt bra. Även vid mens att doppa en tampong i t.ex. naturell kefir och föra upp, väldigt bra som underhåll. Köp inte de där dyra Ellen-tampongerna, de är minst lika bra att göra själv- samt billigare.

 • Avatar 50+ 2018-01-1 16:33 (13 månader sen)

  Hej, råden är kloka och stämmer på mig som i drygt 30 år haft återkommande svampinfektioner. Dock inte rådet om att avstå från samlag. Tvärtom, samlag där min man får utlösning i mig bidrar till att återställa hormonbalansen hos mig och lindrar svampinfektionen inö några timmar. Likaså rikliga menstruationsblödningar.


Annons
Annons
Annons
Annons