Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så blir du av med din svamp i underlivet

Svampinfektion i underlivet är något vanligt förekommande bland kvinnor i de flesta åldrar. Hela 75 procent i fertil ålder drabbas någon gång under sin livstid och man räknar med att mellan 5 och 8 procent dessutom drabbas av mer än fyra svampinfektioner om året. Tyvärr är det inte alltid lätt att bli av med den – men det går!


Lovisa
Publicerad den: 2017-03-02

Svamp i underlivet ger klåda och sveda - så blir du av med svampen
Annons

Hur svårt det är att bli av med svamp i underlivet är högst individuellt. Ibland krävs långtidsbehandling och andra gånger går de över av sig självt. För kvinnor med återkommande besvär är det dock viktigt att söka läkarvård och inte på egen hand köpa receptfri lokalbehandling om och om igen.

– Den receptfria lokalbehandlingen är ofta effektiv men eftersom den gör slemhinnorna sköra ska man undvika upprepade behandlingar. Annars kan man få precis samma besvär av lokalbehandlingen som av svampinfektionen. Har man ofta svampinfektioner är hörnstenen i behandlingen istället svampmedel i tablettform och mjukgörande behandling morgon och kväll, säger forskaren och gynekologen Sophia Ehrström.

Tabletter mot svampinfektioner kan man få på recept som man sedan kan hämta ut på apoteket. 

Annons
Annons

Det bästa är såklart att försöka undvika och förebygga att drabbas av svampinfektion. Men om du haft fler än två svampinfektioner i underlivet under ett halvår ska du kontakta läkare för en undersökning och för att få vidare råd om behandling.

Bra tips och råd för att förebygga svamp i underlivet

 • Det är viktigt att avstå från samlag vid svampbesvär och under behandlingsperioden. Nötning av slemhinnorna kan försvåra läkningen och bidra till uppkomst av kronisk sveda och samlagssmärtor.
 • De som drabbats av svampbesvär bör avstå från att raka av håret runt blygdläpparna. De mikroskopiska skador i huden som uppstår av rakning underlättar för svamptillväxt.
 • Torr hud utgör en bra miljö för svamp. Därför är det bra att använda någon typ av olja att tvätta sig med eller applicera efter tvätt för att skydda huden i området.
 • Experimenterande med olika lokalprodukter och naturläkemedel bör undvikas eftersom slemhinnorna i underlivet är oerhört känsliga.
 • En del kvinnor upplever lindring när de avstår från sötsaker och söta drycker. Vetenskapligt stöd för ett sådant samband saknas dock.
 • Behandling till partnern för kvinnans skull har inte visat sig ha någon märkbar effekt.
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Felice 2021-11-8 11:38 (2 år sen)

  Sedan jag började äta Yasmin för 13 år sedan har jag också fått svamp, efter varje mens i stort sett. Men det är inte så konstigt då p-piller gör att slemhinnorna i underlivet inte är lika motståndskraftiga och pH värdet ändras.

  Fy för Yasmin, får vita tjocka flytningar av dom också. Opererades för CIN 3, förändringar på livmodertappen… förmodligen för att jag gått på p-piller i så många år och underlivet inte har kunnat läka ut virusinfektionen själv. Men vården säger att orsaken till både svamp och HPV beror på att man som tjej har haft sex med många killar.. stämmer inte i mitt fall. Sjukt synsätt!

 • Avatar Karina 2021-09-1 08:03 (2 år sen)

  Hej jag har provat allt mot svamp i underlivet. Har också varit hos en medelinkomsttagare fotvårdare för att bli av med svamp under fötterna. Detta har varit jobbigt sedan jag fick s k kärringa köret. Antagligen en massa hormonrubbningar. Vad kan jag göra för att bli av med svamp.. Har också frå och till känningar i hårbotten. Finns det något att göra. Vill inte gå till doktorn nu i Corona tider.

 • Avatar Sofie 2021-08-27 01:18 (2 år sen)

  Yasmin 28 gav mig återkommande svamp :(

 • Avatar Matilda 2020-12-12 21:20 (3 år sen)

  Hej jag misstänker att jag har svamp i underlivet,men ja vågar inte säga till mina föreldrar för det känns jobbigt att prata med dom om det och ja vill inte säga det till någon vad skall jag göra skall jag fara till sjukhuset själv ellet

 • Avatar Tidigare användare 2019-06-15 12:13 (5 år sen)

  Jag är 25 år nu och har haft från tidig ålder problem med känslighet i underlivet. Har haft problem med svamp någon gång när jag var yngre och då köpte mamma något receptfritt som fungerade direkt.

  Nu i år 2019 , februari började min första svampinfektion som var ännu jobbigare. Började med receptfritt men fick ännu mer besvär och fick boka tid på vårdcentralen. Det visade sig att jag var känslig/lite allergisk mot de receptfria. Det dröjde inte länge (ca 2veckor) innan svampen var tillbaka. Denna gången snäppet värre, utslag, sår och kliar enormt mycket. Ringe vårdcentralen och kom dit igen och fick tablett att hämta ut. Det blev bra efter 5 dagar ungefär.
  1,5 vecka efter det kom nästa svampinfektion IGEN och denna gången sved det när jag kissade, blev sår på blygdläpparna och kliar. Besök på vårdcentralen igen blev det. När jag fått samma tablett som jag tidigare fått gick det över och tätt inpå där fick jag min mens. När den var över kom den hemska svampen tillbaka. Denna gången den värsta av alla. När jag sitter på toa för att kissa gråter jag för att det svider så mycket, små öppna sår i underlivet utanpå/inne i . Svullet, rött och kan inte ha på mig något som går emot.
  Var på vårdcentralen igen och nu fick jag samma tabletter men fick 6st som jag ska ta enligt ett schema. Efter första tabletten, några dagar efter ... det blev ännu värre. Ringde 1177 för det var katastrof men de tyckte jag skulle ringa vårdcentralen dagen därpå. ” sålänge du inte får feber eller börjar blöda kraftigt är det inget akut”. Ringer vårdcentralen dagen där på (fredag) och de säger att jag ska fortsätta med min behandling men att min läkare ringer upp på måndag. Denna dagen är jag även hemma från jobbet för mina besvär, sover nästan inget, tar emot att gå på toaletten för jag vet hur ont det gör, har på mig klänning och inget under och vill bara sova för att jag önskar att det snart blir måndag.
  Nu är det lördag och jag ska ta min andra tablett. Hoppas att det blir något bättre. Men än sålänge blir det bara sämre, mer sårigt och det ser ut/ känns som om huden fräter sönder.

 • Avatar Tidigare användare 2019-02-21 23:10 (5 år sen)

  Är ganska liten o misstänker att jag har fått svamp, är dock inte säker, men vågar inte berätta för föräldrar! Vad borde jag göra och finns det något annat sätt jag kan lindra det på!?

 • Avatar Tidigare användare 2019-01-28 09:47 (5 år sen)

  "En del kvinnor upplever lindring när de avstår från sötsaker och söta drycker. Vetenskapligt stöd för ett sådant samband saknas dock."
  Det gör det väl inte!? Svamp och jäst växer med socker, det är basic i bakning och bör väl om något vara vetenskapligt bevisat. Socker bidrar till inflammationer och annat, det bör också vara ganska vetenskapligt bevisat. Men det har väl kanske inte så hög prio för att folk blir friska själva av att lägga om kost etc., skadar ju läkemedelsbolagen då de inte får in pengar, så kan säkert vara därför man inte går ut med det.

  "Experimenterande med olika lokalprodukter och naturläkemedel bör undvikas eftersom slemhinnorna i underlivet är oerhört känsliga."
  Men det är ok om en läkare experimenterar med en istället? Trycker in en massa piller som man blir konstig på samt skriver ut kortison för underlivet? Det är ok om det är pengar in till läkemedelsbolagen men inte ok att man köper naturpreparat? För övrigt är det inte alla som blir bra på läkemedel utan man måste ta till naturpreparat. Men åter igen, det tjänar ju inte läkemedelsbolagen något på..

 • Avatar Tidigare användare 2018-01-1 16:33 (6 år sen)

  Hej, råden är kloka och stämmer på mig som i drygt 30 år haft återkommande svampinfektioner. Dock inte rådet om att avstå från samlag. Tvärtom, samlag där min man får utlösning i mig bidrar till att återställa hormonbalansen hos mig och lindrar svampinfektionen inö några timmar. Likaså rikliga menstruationsblödningar.

 • Avatar Tidigare användare 2017-03-15 13:24 (7 år sen)

  "Experimenterande med olika lokalprodukter och naturläkemedel bör undvikas eftersom slemhinnorna i underlivet är oerhört känsliga."

  Det där är ju skitsvårt. Om man har återkommande infektioner där de preparat man får utskrivna inte hjälper, då återstår det bara att försöka på egen hand.

  "En del kvinnor upplever lindring när de avstår från sötsaker och söta drycker. Vetenskapligt stöd för ett sådant samband saknas dock."
  Inte så konstigt och borde vara vetenskapligt bevist. Svamp förökar sig av socker, vilket vi ju vet. Tillför man mycket socker till kroppen så förökar sig svampen och den stormtrivs.

  För övrigt ska man undvika Pevaryl och övriga starka krämer som förstör slemhinnorna, konstigt det inte står med som en punkt. Som rekommenderats tidigare är kapslar för ph-balansen väldigt bra. Även vid mens att doppa en tampong i t.ex. naturell kefir och föra upp, väldigt bra som underhåll. Köp inte de där dyra Ellen-tampongerna, de är minst lika bra att göra själv- samt billigare.

 • Avatar Tidigare användare 2017-03-13 17:41 (7 år sen)

  När jag var yngre fick jag svamp i underlivet regelbundet. Lokal behandling med vaginalsalva (typ gynodaktarin el likn) var mycket effektiv, men tyvärr fick jag samma problem ofta. Sedan 2013 har jag behandlat mig ett par gånger om året med de små kapslar som man köper på apoteket för att normalisera phvärdet lokalt i slidan. Sedan dess har jag inte fått fler svampinfektioner. Fantastiskt underbart!!!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons