Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju

”Netdoktor har en bra känsla för aktuella ämnen”

Under Netdoktors tio levnadsår har det hunnit hända en hel del. Hemsidan har utvecklats, nya områden har tillkommit, antalet medlemmar växer stadigt och antalet medicinska experter blir allt fler. En av de få experter som varit med från starten är Sven Britton, professor i infektionsmedicin vid Institutionen för medicin, Solna.

 

Netdoktors expert inom områdena Förkylning och infektion, samt Resemedicin, Sven Britton berättar att han kommer ihåg när Netdoktor låg i startgropen och då sajten skulle lanseras och sättas igång.
– Mina starkaste minnen är från bildandet av Netdoktor då vi var en liten grupp personer som reste runt i Europa och träffade likasinnade under ledning av pionjären Carl Brandt från Danmark, där huvudkontoret inledningsvis låg.

Internet som informationskanal

År 1985 utnämndes Sven Britton till professor och är emeritus sedan 2005. I ungefär 40 års tid har infektionssjukdomar varit hans specialitet, vilket inkluderar allt från de något mer banala infektionssjukdomarna som förkylning och halsfluss till något allvarligare sjukdomar som blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Under ett antal år har han även varit verksam i Afrika, där han fått en speciell erfarenhet av tropiska infektionssjukdomar som malaria och lepra och hur man skyddar sig mot dessa. Med sin gedigna kunskap har Sven Britton genom åren bidragit med väldigt mycket information och delat med sig av sin expertis till medlemmar och besökare på Netdoktor.

– För mig är internet ett utmärkt sätt att nå ut till allmänheten med medicinsk kunskap och råd som kan hjälpa folk att ta hand om sin hälsa. Jag anser att Netdoktor är en pålitlig och modern sajt med en bra känsla för aktuella ämnen, vilket jag tror är anledningen till att sajten funnits så pass länge.

Ökat hälsointresse

Under de senaste åren märks ett ökat intresse bland allmänheten att söka hälsorelaterad information över Internet. Sven Britton menar att det är ett naturligt steg i dagens samhälle.

– Sannolikt är det ett tecken i tiden, jag uppfattar att det råder en jakt på god hälsa och något som enklast kan uttryckas som ”evigt liv”. I takt med att sekulariseringen blir allmän ökar också medikaliseringen i samhället och hälsointresset är en del av den utvecklingen, säger Sven Britton.

Förutom infektionssjukdomar av olika rang har han under åren även kommit att intressera sig för hypokondri, eller inbillade sjukdomar som det brukar kallas. Och detta är ett ämne som han tror kan lyftas på ett mer aktivt sätt på internet.

– Det jag saknar i dag, rent generellt, är ett liknande internettorg för hypokondriker som skulle vara öppet för chatt och tillgång till expertis i princip dygnet runt.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.