Nyhet | Rosacea

Läkare ordinerade konserveringsmedel mot rosacea

En kvinna med mycket svåra besvär av akneliknande bölder på ansiktet blev ordinerad flytande konserveringsmedel när hon besökte en läkare i Torsby. ”Läkaren har agerat ovetenskapligt” säger Inspektion för vård och omsorg, IVO, som kritiserar läkaren.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2016-09-23
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

IVO anser att läkaren agerat ovetenskapligt och skriver i beslutet att "patientens återkommande problem med bölder borde medfört remiss till hudklinik för vidare utredning. Patienten ordinerades att badda huden med en lösning av konserveringsmedel avsett för konservering av sylt och saft, en behandlingsmetod som inte har förankring i vetenskap och beprövad erfarenhet."

Läkarens försvar: tackade nej till antibiotika

Att patienten ska ha tackat nej till antibiotikabehandling samt avböjt att remitteras till hudklinik är den kritiserade läkarens försvar. Ett halvår senare skickades kvinnan till hudläkare som fann att det handlade om hudsjukdomen rosacea.

IVO skriver i beslutet att handläggningen inte har varit förenlig med de krav på en sakkunnig och omsorgsfull vård som anges i patientsäkerhetslagen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons