Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Rosacea

Rosacea – underdiagnostiserad sjukdom

Rosacea är en underdiagnostiserad sjukdom. Upp emot 850 000 svenskar beräknas lida av rosacea, men endast 100 000 av dem har fått diagnos. Det säger hudläkaren Christoph Martschin som menar att sjukdomen är underbehandlad.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-10-01

Annons

Rosacea är väldigt vanligt. Enligt svenska siffror har en av tio svenskar rosacea vilket gör det till en folksjukdom. Men många patienter förstår inte att de har rosacea och behöver därför också bli informerade om vilka de klassiska symtomen är. Ökad kunskap ska förhoppningsvis leda till att de söker vård, säger hudläkaren Christoph Martschin.

Fyra former av rosacea

Rosacea är en långvarig inflammatorisk hudsjukdom, som engagerar de centrala delarna av ansiktet (dvs pannan, näsan, kinderna och hakan), som inte beror på bakterier. Rosacea kännetecknas till en början av att patienten får en diffus rodnad i ansiktet och kan med tiden utveckla en mängd små röda och ytliga (kapillära) blodkärl, som skapar framför allt rosiga kinder och röd näsa.

Hur och varför hudsjukdomen uppkommer är ännu oklart.

Annons
Annons

Hudsjukdomen kännetecknas av fyra former;

– 90 procent av alla patienters rosacea kännetecknas dock av rodnad och tillståndet är två till tre gånger vanligare hos kvinnor jämfört med hos män. Ofta uppträder symtomen periodvis, det vill säga månader utan besvär och månader med försämringsperioder, säger Christoph Martschin.

De flesta som drabbas av rosacea får hudåkomman runt 30-års ålder. Det är också betydligt vanligare bland personer med ljusare hudtyp. I Sverige beräknas 8-10 procent av befolkningen lida av rosacea och i Irland där man är mer rödlätt i hyn räknar man med att 15-17 procent av befolkningen har rosacea.

– Hudåkomman kallas ju faktiskt för den ”Keltiska sjukan”, säger Christoph Martschin. Det är vanligare med rosacea hos personer med ljusare hudfärg jämfört med de som har mörkare hudfärg. Det är exempelvis vanligare med rosacea i Sverige än vad det är i Sydeuropa.

Behandla rosacea och lindra symtomen

Rosacea går inte att bota, men det finns fungerande behandling som gör att man kan få kontroll på hudåkomman och lindra symtomen.

Annons
Annons

– Det är viktigt att behandla rosacea i tid och för att få rätt vård ska man ta kontakt med en hudläkare för att få råd om vad som är rätt behandling för just dig. Idag finns både receptfria krämer att köpa på apotek som verkar antiinflammatoriskt liksom receptbelagda läkemedel som kan hjälpa till att lindra rosacea, säger Martschin.

Rosacea är inflammatorisk hudsjukdom som liksom andra inflammatoriska hudsjukdomar påverkas av stress.

– Förutom stress finns givetvis många andra faktorer som påverkar uppkomsten av rosacea och det är bland annat kryddig mat, alkohol, både kallt och varmt väder, varma drycker, sol, rökning och fysisk aktivitet, vilket i sig inte gör situationen lättare för personer med rosacea.

– Flera undersökningar har visat att personer som lider av rosacea ofta känner sig osäkra i sina förhållanden, är oroliga över vad deras partner ska tycka samt att de känner sig obekväma i sociala sammanhang. Den påverkar livskvaliten hos de allra flesta och kort sagt kan man säga att rosacea är vanligt, underdiagnostiserat och underbehandlat, avslutar Christoph Martschin.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.