Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny behandling kan hjälpa patienter med hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa, HS, är en svår hudsjukdom på flera sätt. Dels på grund av besvären i sig som påverkar både patientens sexliv och självkänslan och dels på grund av att det är en svår sjukdom att behandla. Men nu finns även ett biologiskt läkemedel som kan vara ett alternativ till behandling för patienter med medelsvår till svår HS.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-02-29
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Den kroniskt inflammatoriska hudsjukomen, HS, kan delas in tre olika svårighetsgrader; mild form som kännetecknas av enstaka porer och finnar på ett eller flera ställen (armhålor, ljumskar, mellan skinkorna) utan ärrbildning, medelsvår form som kännetecknas av små bölder eller ärrbildningar, och den svåraste formen som kännetecknas av bölder som läker med omfattande ärrbildning med fistelbildningar som sträcker sig några centimeter. 

Biologiskt läkemedel godkänt för HS

Patienter som har en mildare variant av HS kan bli hjälpta av aknebehandlingar och antibiotikabehandlingar av olika styrka. I vissa fall kan även laserkirurgi ge god effekt.

Nyligen godkände EU-kommissionen ett biologiskt läkemedel för behandling av hidradenitis suppurativa. En behandling som avser aktiv måttlig till svår HS hos patienter som inte svarat på konventionell behandling.

Annons
Annons

– Som patient ska man komma ihåg att alla svarar olika på olika behandlingar, beroende på vilken form av HS man har. Och det vi har kunnat se av biologiska läkemedel är att de gett goda resultat på patienter med medelsvår HS och i vissa fall på de med svår HS, men den har inte gett lika goda resultat på de patienter som har den allra svåraste formen av HS, säger hudspecliasten och forskaren Hassan Killasli vid Karolinska institutet.

Alla behandlingar mot HS är välkomnande menar Hassan Killasli.

– Fungerar en behandling på 25 eller 50 procent av alla patienter med HS så är det oerhört tacksamt. Det är en patientgrupp som är hårt drabbad på många olika sätt.

Huden avspeglar vårt välmående

Uppemot 90 000, de flesta kvinnor, lider av hudsjukdomen hidradenitis suppurativa. De flesta som får sjukdomen är mellan 20– 40 år och de drabbade lider ofta i det tysta. Många av patienterna dras med besvären i flera år innan de faktiskt söker hjälp.

Annons
Annons

Vem vill träffa mig som luktar illa? Kvinnlig patient till Hassan Killasli.

– De vågar inte prata om det. Det är det enkla svaret, säger Hassan Killasli, hudspecialist och forskare. Hidradenitis suppurativa kan debutera redan i tonåren. Tonårsåldern är som vi alla vet en känslig ålder och det gör att en hudsjukdom som HS blir svår att hantera. Det är samma problematik som med akne, fortsätter han.

Studier har visat att aknepatienter har en tendens till nedstämdhet, socialt utanförskap och oro. För många i den sårbara tonårsperioden medför akne en kraftig psykosocial påfrestning.  Nedsatt självförtroende, missnöje med utseendet, social isolering och ångest inför möten kan förekomma.

– Jag har kunnat se dessa tendenser hos många av mina patienter och det är inte särskilt konstigt då hidradentitis suppurativa uttrycker sig på de mest intima delarna hos både kvinnor och män. En kvinnlig patient berättade för mig att hon inte träffat en man på 20 år. ”Vem vill träffa mig som luktar illa” sa hon. Det är svårt att inte lida med de här människorna, alla vill väl träffa någon att dela livet med?

LÄS ÄVEN: Patienter med hidradenitis suppurativa lider i det tysta

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2020-04-24 00:54 (4 år sen)

    En svår sjukdom att leva med.
    Som fler läkare borde anamma.
    Man blir förbisedd i vården.
    Artikeln var bra men läser enbart biologisk medecin ,inte vilken.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons