Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Orsaker till hjärtinfarkt


Uppdaterad den: 2017-02-08

Annons

Med flertalet riskfaktorer, inklusive ålder, lagras kolesterol och inflammationssubstanser i kranskärlens väggar Sådana inlagringar kallas plack. Processen kallas ateroskleros (åderförfettning). En felaktig kosthållning kombinerat med andra riskfaktorer som till exempel rökning och brist på motion ökar och påskyndar påtagligt en sådan process.

Allteftersom placket växer kommer blodflödet att försämras. Det växande plackets yttre avgränsning kallas för kapsel och kan vara mer eller mindre starkt. Innehållet i placket varierar från plack till plack och kan vara mer eller mindre inflammatoriskt, med stor risk att snabbt växa till och orsaka bristning av kapseln. När kapseln rupturerar och innehållet i placket kommer i kontakt med blodet i kärlet, sker en mängd reaktioner för att laga rupturen med följd att en blodpropp bildas på stället för placket. Denna blodpropp har en tendens att bygga på sig snabbt, men det finns också motkrafter som helt eller delvis kan lösa upp den. Ju längre blodproppen får vara ostörd, desto fastare blir dess innehåll och som resultat blir den svårare att lösa upp. Ju mer artären är blockerad, desto större skada blir det på hjärtat.

Åderförfettning av kranskärlen

Detta är den vanligaste orsaken till hjärtinfarkt, och graden av åderförfettning ökar med förekomsten av en rad riskfaktorer. Ju fler riskfaktorer du har, desto större är sannolikheten för att du får en hjärtinfarkt. De vanligaste riskfaktorerna är:

  • Arv – många fall av hjärtsjukdom i familjen, speciellt i yngre åldrar.
  • Män får hjärtinfarkt i genomsnitt sex till åtta år tidigare än kvinnor. För bägge könen ökar risken för hjärtinfarkt med ökande ålder.
  • Högt kolesterol – i synnerhet gäller det höga mängder av det "onda kolesterolet" (LDL, low-density lipoprotein) och låga mängder av det "goda kolesterolet" (HDL, high-density lipoprotein).
  • Cigarettrökning eller användning av annan tobak, till exempel snus och tuggtobak. Cigarettrökning är den viktigaste av de påverkbara riskfaktorerna.
  • Högt blodtryck.
  • Diabetes mellitus.
  • Fetma eller övervikt.
  • Fysisk inaktivitet, brist på regelbunden motion.
  • Högt fettinnehåll i kosten.
  • Negativ stress.
Annons
Annons

Kranskärlssjukdom utan åderförfettning

Kranskärlen kan undantagsvis blockeras av andra skäl än åderförfettning och blodpropp. Det kan vara en inflammationssjukdom i artärerna (vaskulit), skador på kärlen och sjukdomar som orsakar förtjockning av kranskärlen. Andra orsaker är problem med cirkulation och syretillförsel på grund av till exempel blodbrist, regelrätt kramp (spasm) i kärlet (antingen av oklar orsak eller på grund av narkotikapåverkan). Hjärtinfarkt kan också vara en komplikation efter en bypass-operation eller PCI. Vissa medfödda hjärtproblem kan också leda till hjärtinfarkt.

Den här gruppen är dock liten. De flesta fall av hjärtinfarkt beror på åderförfettning och pålagring av en blodpropp.

 

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.