Fler uppmanas att testa sig för prostatacancer

Prostatacancer är vanligare än bröstcancer och lungcancer och just nu utreder Socialstyrelsen om en allmän screening för cancerformen ska införas. Till dess uppmanas män över en viss ålder att ta ett PSA-prov – cancern går att bota om den upptäcks i tid.


Publicerad den: 2017-11-06
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Ett PSA- prov är ett enkelt blodprov som lätt kan tas på en vårdcentral. Prostatacancer är mycket vanligt, men går att bota om den upptäcks i tid. Och särskilt viktigt är det om man har cancerformen i släkten, enligt Prostatacancerförbundet.

Kort om prostatacancer

·         Det är den vanligaste cancerformen bland män i Sverige

·         Nästan 10 000 nya fall upptäcks varje år

·         Cancern uppstår sällan för 50-års ålder

·         Den blir dock vanligare med stigande ålder

·         Exakt vad som händer vid prostatacancer är ännu okänt

·         De som har sjukdomen i släkten har större risk att själva drabbas

Det kan dröja länge innan man får några direkta symptom och när cancern väl ger sig till känna kan den redan ha spridit sig till andra delar av kroppen. Här är några symptom som kan uppstå:

·         Smärta i rygg eller andra delar av skelettet

·         Trötthet

·         Viktminskning

Dessa symptom är dock i de flesta fall tecken på annat. Läs mer om hur man diagnostiserar och behandlar prostatacancer här:  Vad är prostatacancer?

Vanligare än bröstcancer

I Sverige får var sjunde man diagnosen innan de fyllt 75 år och idag lever cirka 100 000 personer med prostatacancer. Det betyder att den är vanligare än bröstcancer och lungcancer.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kvinnor blir kallade till mammografi, men män blir ännu inte kallade till någon screening utan måste själva gå ta initiativet till ett prov. Socialstyrelsen utreder dock just nu om detta ska införas. Till dess uppmanar Prostatacancerförbundet alla män som är över 45 år att gå och testa sig.

Annons
Annons

 

 

 

    Källor

  • Mustaschkampen - https://news.cision.com/se/mustaschkampen/r/prostatacancer-gar-att-bota-om-sjukdomen-upptacks-tidigt,c2379621

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-11-6 16:26 (5 år sen)

    Om man har en s k snäll variant av prostatacancer, runt 6-8 i PSA-värde under senare åren, aldrig över, och Gleason 3-3, kan cancern då "utvecklas" till att bli aggressiv? Och måste man då operera eller stråla?
    Med vänlig hälsning
    Boo L.