Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Prostatacancer fördubblade propprisk

Annons

Män som har prostatacancer löper ökad risk för att få blodproppar i ben och lungor. Det framkommer i en stor studie av svenska män, och det gäller främst patienter som får hormonbehandling. Det är sedan tidigare känt att cancerpatienter har en ökad risk för blodproppar, men hittills har det inte studerats i detalj hur sambandet med prostatacancer ser ut.

Den aktuella undersökningen, som publicerats i tidskriften Lancet Oncology, omfattar i princip alla svenska män som diagnostiserades med prostatacancer mellan 1997 och 2007. Över 30 000 patienter fick behandling med hormonterapi och drygt 26 000 behandlades med kirurgi eller strålning i botande syfte. Övriga närmare 20 000 män gick på kontroller utan någon behandling. Totalt inträffade 1 881 fall av lungembolier eller proppar i benen, djupa ventromboser, vilket innebär en högre risk för prostatacancerpatienter än för friska män.

Annons
Annons

De patienter som fick hormonbehandling mot cancern hade 2,5 gånger ökad risk för djup ventrombos och fördubblad risk för lungemboli.
– Vi kan inte utesluta att risken beror på själva cancern, men vår slutsats är ändå att hormonbehandlingen bidrar, och det är bra att veta när man väljer behandling, säger Pär Stattin, professor vid Umeå universitet och en av forskarna bakom studien.

– Samtidigt är det viktigt att framhålla att för en patient med avancerad sjukdom överväger fördelarna med att bromsa cancern med hormonterapi vida risken för blodpropp. Men vi ser att hormonbehandling i tidiga stadier ökar, och är det en liten lokaliserad tumör ger den här studien ytterligare ett skäl att inte sätta in hormonbehandling vid den typen av prostatacancer, säger Pär Stattin, professor vid Umeå universitet, till Dagens Medicin.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.