Ny metod testas vid behandling av prostatacancer

Svenska prostatacancerpatienter ska nu kunna behandlas med ett högintensivt ultraljud. Den nya tekniken ska enligt forskningen ge mindre biverkningar, skriver Sveriges Radio.


Publicerad den: 2019-11-08
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Ny metod testas vid behandling av prostatacancer
Annons

Den nya metoden innebär att det högintensiva ultraljudet bränner bort enbart den aggressiva tumören i prostatan och påverkar därför inte andra delar eller organ som vid strålbehandling.– Det är en behandlingsmetod som med god chans att bota prostatatumören kan genomföras med mycket mindre biverkningar än vad de tidigare gängse metoderna har, operation och strålbehandling, säger Michael Häggman, överläkare i urologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, till Sveriges Radio. Behandlingen består av ett ingrepp och patienten får lämna sjukhus samma dag som hen kom. Vid behandling av prostatacancer idag finns det risker för exempelvis impotens, urinläckage, och infektionsrisk. Med den nya behandlingstekniken kommer biverkningarna minska avsevärt.Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Läs även: Emese, 43, upptäckte hudcancern av en slump

Annons
Annons

Patienter har tidigare rest utomlandsSjälva tekniken är dock inte ny, den har under flera år använts i andra europeiska länder. Men det är tack vara att tekniken av magnetkamera utvecklats som gör att behandlingen nu testas i Sverige. Skillnaden är att tumörer nu kan ses tydligare än tidigare.– Vi vet att svenska patienter begett sig utomlands och betalat det pris som de klinikerna begär. Så det finns en efterfrågan som inte är mött i Sverige, säger Michael Häggman till Sveriges Radio. 

Oro för metoden

Vid ingreppet riktar man in sig på den tumör som bedöms som mest aggressiv, något som skapat oro för att tekniken kan missa andra aggressiva tumörer som lämnas obehandlade. – Man är orolig för att några av de obehandlade tumörerna, som man inte ens sett på magnetkameran för att de är så små, så småningom gör sig gällande och växer till, säger han. I sådana fall kan man eventuellt göra om behandling, eller operera bort eller strålbehandla prostatan, säger Michael Häggman.

Har du koll på blodcancer? Testa dina kunskaper här. 

Annons
Annons

Akademiska sjukhuset först utI februari 2020 kommer den nya behandlingen tas i bruk vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Utländska experter kommer inledningsvis närvara vid behandlingarna. För att kunna utvärdera metoden kommer patienterna följas under flera år. Tanken är att man då ska kunna se om metoden är bättre än de metoder som används idag.– Vi hoppas kunna visa att biverkningarna är lägre än vid operation eller strålbehandling och att effekterna på tumören är lika goda, säger Michael Häggman.

  Källor

 • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7338517

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-11-8 15:42 (3 år sen)

  Jag visste inte att även kvinnor kan ha prostata, men det står nu klart för när jag om den nya behandlingen av prostatacancer, eller, som ni uttrycker det:
  Behandlingen består av ett ingrepp och patienten får lämna sjukhus samma dag som HEN kom.
  I min enfald trodde jag att detta hemska ord bara skulle användas när man ville dölja eller avslöja vilket kön en person har. Inte undra på att hen betyder höna på engelska.
  Kan ni vara snälla och slopa ordet i Netdoktor?