Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Motion minskar risken för prostatacancer

Annons

Män som är fysiskt aktiva löper mindre risk att drabbas av prostatacancer, visar en ny studie från Karolinska institutet som presenteras i den engelska tidskriften British Journal of Cancer.
– Fysisk aktivitet minskar risken för att insjukna i prostatacancer, både fysisk aktivitet på arbete och den fysiska aktiviteten som vi själva kan påverka som att dagligen gå eller cykla, säger professor Alicja Wolk, som är en av personerna bakom studien.

Årligen dör omkring 2 500 svenska män i prostatacancer, som är den vanligaste cancerformen bland de svenska männen. För tio år sedan skickade forskarna vid Karolinska institutet en enkät till 45 000 svenska män i åldrarna 45-79 år. Där fick de svara på olika frågor om livsstil, hur aktiva de var och hade varit i sitt liv och också vilken typ av jobb de hade då och hade haft tidigare i livet. Forskarna har nu gått igenom olika hälsoregister för att se vilka av dessa män som drabbats av prostatacancer senare i livet.

Annons
Annons

Resultaten visar tydligt att en högre grad av fysisk aktivitet i livet minskar risken att drabbas av sjukdomen. Män som till exempel cyklade eller gick mer än timme per dag löpte 14 procents mindre risk att drabbas än de som rörde sig mindre. Detta är första gången som forskare har kunnat påvisa att det finns en koppling mellan långvarig fysisk aktivitet och prostatacancerrisk.
– Vi hade den hypotesen så vi är självklart glada att vi kunde bekräfta den. Men jag tycker att det som är mest intressant när det gäller prostatacancer är att vi inte har så många andra skyddande faktorer. Så därför är den fysiska aktiviteten som är så tydlig i analyserna ett beteende som vi rekommenderar män att tänka på, säger Alicja Wolk.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.