Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Beslut: Nej till allmän screening för prostatacancer 

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform och varje år dör 2 400 män i sjukdomen. Chansen till att bota cancern är betydligt större om den upptäcks tidigt, men trots det blir det ingen allmän screening för prostatacancer.  


Publicerad den: 2018-02-12

Annons

Förutsättningarna för att erbjuda män i åldern 50 till 70 år regelbundna prostatkontroller har utretts sedan 2016 och nu har alltså ett beslut fattats.  

”Hälso- och sjukvården bör inte erbjuda screening för prostatacancer med PSA-prov, med eller utan kompletterande test före vävnadsprovtagning”, skriver Socialstyrelsen i de nya nationella riktlinjerna för screening för prostatacancer. 

LÄS OCKSÅ: Koppling mellan HPV och prostatacancer

Annons
Annons

Behövs mer forskning 

Beslutet motiveras med att det behövs mer forskning på området.  

”Screening för prostatacancer med PSA-prov skulle kunna leda till att många män behandlas och drabbas av biverkningar, trots att deras cancer aldrig skulle ha blivit allvarlig. Kunskapen om tester som kan förbättra detta är inte tillräcklig” skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.  

– Vår bedömning är att nyttan med prostatacancerscreening i dagsläget inte tydligt skulle överväga de negativa effekterna. Det finns en risk att screening skulle kunna göra alltför stor skada – i form av överdiagnostik, överbehandling och biverkningar, säger Lars-Torsten Larsson, avdelningschef på Socialstyrelsen och ordförande i screeningrådet. 

PSA-proven är helt enkelt inte tillräckligt träffsäkra och därför kan en överdiagnostisering ske. Den vanligaste orsaken till ett ökat värde av PSA i blodet är nämligen godartad prostataförstoring och inte cancer.  

Annons
Annons

Erektionsproblem – En vanlig biverkning

Förutom onödig oro är den vanligaste biverkningen med prostatacancerbehandling erektionsproblem, men också urinläckage och ändtarmsbesvär. 

– Avvägningen mellan för- och nackdelar är givetvis mycket svår, men för att kunna rekommendera screening måste vi vara helt säkra på att det är bra för befolkningen. Sjukvårdsmyndigheter världen över har gjort liknande bedömningar. Norge, Storbritannien och Kanada är exempel på länder som avråder från screening för prostatacancer, säger Mia Frisk, regionråd Sydöstra sjukvårdsregionen och ledamot i screeningrådet.  

Samtidigt understryker Socialstyrelsen att man inte avråder från PSA-testning generellt.  

Socialstyrelsens rekommendation är nu ute på öppen remiss och synpunkter välkomnas till och med den 9 maj. En slutlig version beslutas under hösten 2018. 

    Källor

  • Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2018/merforskningomprostatacancerscreeningbehovs

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-02-14 00:11 (6 år sen)

    Diskriminers mera imot mennen,kvinnor får screening både uppe och nere?
    Om det inte är mennen som utgjör den största andelen av fysiska och industriarbeten så vet inte jag.
    Detta är ännu en löjlig utväkling i sverige som kommer att viss andra länder hur lite sverige's vård,kommuner och politikete bryr sig om den grupp som betalar mest skatt.Alla bistånd till andra som är lika med att slänga pangar i sjön tas bort ifrån viktiga delar i samhället.
    Det har gått bakåt i tiden i sverige sedan 89-90 talet och alla bet om det.Regeringen bryr sig inte och politikarna är som inkompetenta korrupta EU "puppets". Bubblan kommer att spricka og det rejält.
    Demokrsturen och socialismen liknar mer nånting frå kommunistiska forntiden.Sverige kommer att lida stort av sveket imot skattebetslarna.Muslimer utsn tillstånd har mer rättigheter än medborgare som har röttctill sin borgerliga rätt.I framtiden blir Sverige som Islamiaska sympatörer " utfrysta" av dom länder som har forfarande rättigheter för alla.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.