Hälften blir impotenta efter prostataoperation

Hälften av de som genomgått operation i samband med prostatacancer blir impotenta, 20 procent blir urinkontinenta. En förklaring till detta kan vara att kirurgerna gör prostataoperationer för sällan, rapporterar Sveriges Radio.


Publicerad den: 2017-09-18
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

För att bli tillräckligt erfaren ska kirurger, enligt Socialstyrelsens rekommendationer, göra minst 25 prostatacanceroperationer per år.

Men i verkligheten ser det inte ut så, menar Pär Stattin som är ordförande för det nationella prostatacancerregistret och som har sammanställt statistik om antalet operationer per kirurg och år.

– Vi såg att det att det var ett förvånansvärt stort antal av de här operationerna som utfördes av operatörer som bara gjorde mellan fem och tio av det här komplicerade ingreppet per år, säger Pär Stattin till radion.

Annons
Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Skadar omkringliggande nerver

När kirurgerna inte har en bra rutin för dessa operationer ökar risken för att de skadar omkringliggande nerverna, vilket i sin tur kan leda till urininkontinens och impotens efter operationen, menar Pär Stattin.

Många landsting har köpt in maskiner för robotkirurgi, vilket har gjort att operationerna utförs på fler orter i landet och  att kirurgerna gör färre sådana här operationer.

Pär Stattin tycker istället att man borde ha några få regionala center där endast de mest erfarna kirurgerna får operera prostatacancer, säger han till Sveriges Radio.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6779165

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2020-03-26 20:51 (14 månader sen)

    Hälften!!?? Stämmer verkligen detta?