Hälften blir impotenta efter prostataoperation
Hälften av de som genomgått operation i samband med prostatacancer blir impotenta, 20 procent blir urinkontinenta. En förklaring till detta kan vara att kirurgerna gör prostataoperationer för sällan, rapporterar Sveriges Radio.
För att bli tillräckligt erfaren ska kirurger, enligt Socialstyrelsens rekommendationer, göra minst 25 prostatacanceroperationer per år.
Men i verkligheten ser det inte ut så, menar Pär Stattin som är ordförande för det nationella prostatacancerregistret och som har sammanställt statistik om antalet operationer per kirurg och år.
Läs också: Varje år upptäcks nästan 10 000 fall av prostatacancer
– Vi såg att det att det var ett förvånansvärt stort antal av de här operationerna som utfördes av operatörer som bara gjorde mellan fem och tio av det här komplicerade ingreppet per år, säger Pär Stattin till radion.
Skadar omkringliggande nerver
När kirurgerna inte har en bra rutin för dessa operationer ökar risken för att de skadar omkringliggande nerverna, vilket i sin tur kan leda till urininkontinens och impotens efter operationen, menar Pär Stattin.
Läs också: Koppling mellan HPV och prostatacancer
Många landsting har köpt in maskiner för robotkirurgi, vilket har gjort att operationerna utförs på fler orter i landet och att kirurgerna gör färre sådana här operationer.
Pär Stattin tycker istället att man borde ha några få regionala center där endast de mest erfarna kirurgerna får operera prostatacancer, säger han till Sveriges Radio.
- Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6779165
Källor
-
Myelom - fakta om cancer i benmärgen
Myelom är en typ av blodcancer som uppstår i benmärgen. I Sverige insjuknar cirka 600 personer årligen i cancersjukdomen. Myelom är ovanlig före 40 års ålder och medianåldern vid insjuknandet ligger vid 72 års ålder. Myelom är något vanligare hos män än hos kvinnor.
-
Röster om myelom: ”Omvårdnaden har varit fantastisk”
Det började med att Jan Buchar, 60, fick influensaliknande symtom, öm kropp och smärta i ryggen. Då trodde man att han hade fått akut ryggskott eller reumatism, men det visade sig att han drabbats av den allvarliga blodcancersjukdomen myelom.
3 Kommentarer -
Förebygga och behandla stress hjälper cancerpatienter
Det finns vetenskapligt stöd för ett samband mellan allvarlig stress och cancersjukdom, som livmoderhalscancer, samt även för att stress kan leda till sämre överlevnadsprognos. Nätverket mot gynekologisk cancer vill att vården blir bättre på förebyggande insatser mot stress och på att behandla psykologiska besvär hos redan cancerdrabbade.
1 Kommentarer -
Blodcancerförbundet: Vi måste ha en optimal läkemedelsanvänding
Lise-Lott Eriksson, ordförande för Blodcancerförbundet, uppmanar till en hälsoekonomisk utvärdering av hela systemet kring introduktionen av nya läkemedel. Det skriver hon i en slutreplik i debatten om hur man snabbare ska utvärdera nya läkemedel i Sverige.
-
Studie: Gel som ska förebygga bröstcancer testas
Med hjälp av en gel, som smörjs in lokalt på brösten, hoppas nu svenska forskare kunna förhindra att bröstcancer bryter ut hos kvinnor med förhöjd risk. Förhoppningen är också att läkemedlet inte ske ge några, eller i alla fall få biverkningar.
1 Kommentarer
-
Quiz: Vad vet du om myelom?
Myelom är en typ av blodcancer som uppstår i benmärgen. I Sverige insjuknar cirka 600 personer årligen i cancersjukdomen. Gör vårt quiz och lär dig mer om myelom. Du startar quizet genom att svara på första fråga. Lycka till!
2 Kommentarer -
”Blodcancerpatienter dör i väntan på behandling”
I Sverige lever ungefär 4800 personer med någon form av blodcancerdiagnos. Två viktiga frågor som Blodcancerförbundet drivit i snart ett år är snabbare tillgång till nya livshöjande behandlingar för patientgruppen samt att enklare kunna driva kliniska prövningar.
1 Kommentarer -
8 frågor om hudcancer och solskador - hudläkaren svarar
Ska man vara extra noga med att kolla leverfläckar på händer, fötter och könsorgan? Behöver man verkligen solskydd trots att man aldrig bränner sig? Och ska man vara orolig för att få hudcancer om man solat mycket solarium? Här svarar Eva Eken, hudläkare och specialist ...
1 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu