Hälften blir impotenta efter prostataoperation
Hälften av de som genomgått operation i samband med prostatacancer blir impotenta, 20 procent blir urinkontinenta. En förklaring till detta kan vara att kirurgerna gör prostataoperationer för sällan, rapporterar Sveriges Radio.
För att bli tillräckligt erfaren ska kirurger, enligt Socialstyrelsens rekommendationer, göra minst 25 prostatacanceroperationer per år.
Men i verkligheten ser det inte ut så, menar Pär Stattin som är ordförande för det nationella prostatacancerregistret och som har sammanställt statistik om antalet operationer per kirurg och år.
– Vi såg att det att det var ett förvånansvärt stort antal av de här operationerna som utfördes av operatörer som bara gjorde mellan fem och tio av det här komplicerade ingreppet per år, säger Pär Stattin till radion.
Skadar omkringliggande nerver
När kirurgerna inte har en bra rutin för dessa operationer ökar risken för att de skadar omkringliggande nerverna, vilket i sin tur kan leda till urininkontinens och impotens efter operationen, menar Pär Stattin.
Många landsting har köpt in maskiner för robotkirurgi, vilket har gjort att operationerna utförs på fler orter i landet och att kirurgerna gör färre sådana här operationer.
Pär Stattin tycker istället att man borde ha några få regionala center där endast de mest erfarna kirurgerna får operera prostatacancer, säger han till Sveriges Radio.
- Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6779165
Källor
-
När cancer inkräktar på livet – Eva-Maria, 38, lever med myelom
Under ett träningspass knastrade det till i Eva-Marias bröstkorg, ett år senare får hon diagnosen myelom.
4 Kommentarer -
Bättre resultat med kontinuerlig behandling vid myelom
Under de senaste åren har flera framsteg gjorts inom hela blodcancerområdet och de nya behandlingarna har stor betydelse för personer som lever med någon form av blodcancer. För personer med myelom har nya behandlingar bidragit till längre överlevnad och relativt god li...
-
Läsarfråga: ”Är myelom ärftligt?”
Är myelom ärftligt? Hur stor återfallsrisk är det för Hodgkins lymfom om man inte haft några återfall på sju år? Här svarar Maria Strandberg, överläkare på hematologen vid medicinkliniken, Sundsvalls sjukhus, på läsarnas frågor om blodcancer.
1 Kommentarer -
Rapport: Patientröster om personcentrerad blodcancervård
Det pratas allt mer om att göra vården mer patient- och personcentrerad, men vad innebär det egentligen rent konkret? I en rapport från Blodcancerförbundet har man bland annat med hjälp av sina medlemmar försökt svara på frågan - utifrån deras perspektiv, patienternas p...
-
Enorm utveckling inom blodcancervården - men mycket kan bli bättre
ALMEDALEN: Blodcancervården gå framåt i utvecklingen och blir allt bättre för patienterna. Men samtidigt finns det mycket kvar att förbättra. Bland annat råder det fortfarande brist på kontaktsjuksköterskor och kontinuitet i vården.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu