Fakta | Barn

Växtvärk


Uppdaterad den: 2013-01-29
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är växtvärk?

Växtvärk är ett vanligt och ofarligt tillstånd hos barn i åldern tre till tolv år. Tillståndet är inte förstadium till någon underliggande sjukdom och orsaken till växtvärk är okänd. Värken uppträder på kvällen och natten i benen och kan vara i cirka en halvtimme till några timmar. En del barn har besvär varje natt, en del en gång i veckan och en del mer sällan.Tillståndet har rapporterats förekomma hos mellan 3 och 49 % i olika internationella studier. Den stora spridningen i förekomst speglar skillnaderna i diagnostiska kriterier och skillnader bland olika befolkningar. Växtvärk är troligtvis den vanligaste orsaken till bensmärtor hos barn.

Symtom

Värken känns oftast framtill på låren, baksidan av benen och i underbenen. Obehaget medför inte hälta eller någon begränsad rörlighet och omfattar inte lederna. Den varar vanligtvis i en halvtimme upp till ett par timmar innan den går över av sig själv. Smärtan uppträder oftast sent på dagen eller kvällen, och barnet kan också vakna tidigt på natten med värk. Vissa märker att smärtan ofta blir värre de dagar då barnet har sprungit mycket. Barnets aktivitetsnivå är som regel helt opåverkad.

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

Orsak

Orsaken är okänd. Möjligen rör det sig om en form av muskelvärk. Trots namnet så förefaller inte perioderna med växtvärk sammanfalla med kroppens växtspurt – som ju kommer i puberteten. Många teorier har lanserats som förklaring till växtvärk, men de har inte blivit bekräftade i forskningen. En teori – och en studie – ser ett samband mellan växtvärk och utåtroterad (pronerad) fot, men inga andra studier har kunnat bekräfta detta. Man har antytt att växtvärk är ett tecken på överansträngning av benen, men tillståndet är inte förknippat med någon ökad förekomst av stressfrakturer i benen, vilket skulle vara väntat om detta var förklaringen. Eftersom de underliggande sjukdomsprocesserna till växtvärk är oklara har man också föreslagit att psykologiska faktorer spelar en roll, men någon övertygande dokumentation på detta finns inte.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Diagnos

Om värken uppstår dagtid, alltid sitter på samma ställe eller om barnet får problem med att gå bör man som förälder alltid kontakta sjukvården. För läkaren är uppgiften att utesluta att det finns någon annan underliggande sjukdom som trauma eller infektion. Sjukdomshistorien är som regel typisk och vid läkarundersökning är allt normalt. Det finns sällan behov för ytterligare undersökningar, men om laboratorieprover och röntgenundersökningar görs är dessa normala.

Behandling

Behandling behövs som regel inte. Växtvärk är ett godartat tillstånd. Den upphör av sig själv och barnet behöver inga ytterligare undersökningar. Några smärtstillande medel behövs oftast inte, smärtan försvinner oftast av sig själv innan läkemedlen hunnit få verkan. Om det ändå ska ges är paracetamol det aktuella preparatet, men dess effekt har inte bedömts i några studier.Vissa barn upplever att det hjälper att gnida och massera de ömma områdena. Även värme kan hjälpa. En filt runt benen eller varma strumpor kan lindra smärtan.

Prognos

Varaktigheten varierar från några månader till flera år. Värken kommer i perioder. Tillståndet går över av sig själv och har inga komplikationer.

Annons
Annons