Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Synundersökning

Om en person har efter synundersökning för körkort har följande:

H -0,50 sfär, -0,50 cylinder

V -0,50 sfär, -0,50 cylinder

Intyg körkort

H 0,6 Fri  visus, 1,0 korr visus

V 0,5 Fri visus, 1,0 Korr visus

Vad innebär detta, är man närsynt och måste ha glasögon? Vad betyder ej perimetri gjord?

Svar:

Du är lite lätt närsynt och har även lite lätt astigmatism (skeva hornhinnor). Med glasögon ser du 1,0 (100% syn enkelt förklarat) och utan glasögon ser du med höger öga 0,6 (60%) och vänster 0,5 (50%). Du ligger precis på gränsen för att få köra bil utan glasögon. Det är ganska låg krav i Sverige så jag skulle verkligen rekommendera att du har glasögon när du kör bil åtminstone. Det bästa är att ha glasögon hela tiden så du ser så bra som möjligt, jag menar varför vill man går runt och se dåligt när man kan se bra?

Perimetri betyder synfältsundersökning.

Vänliga hälsningar
Peter Vetterskog - Leg. Optiker på Medoptik

 Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons