Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: svartnar för ögat

Jag har problem med att det svartnar för ENA ögat, ibland, väldigt kort stunder, vi pratar om några sekunder. Kommer inte när jag reser mig eller dylikt utan snarare oftare när jag sitter. Alltså tror jag inte det har något med blodtryck att göra. Alltid samma öga. JÄTTEOBEHAGLIGT kan tilläggas och jag funderar ju på mer allvarliga saker som hjärntumör...Har ingen huvudvärk innan eller efter.

Svar:

Om du nyligen har börjat få problemen vore det bästa att söka akut för dina besvär för att utesluta någon allvarligare åkomma. Vissa ögonsjukdomar kan skada synen, men sätter man in behandling snabbt går det oftast att rädda synen. Därför är det viktigt att agera snabbt och särskilt om det svartnar för ögonen eller ett öga. Sannolikheten för hjärntumör bedömmer jag som liten så det behöver du nog inte oroa dig för. Det är större sannolikhet att det är någon vanligare åkomma, men som sagt är det ändå bra om du försöker få kontakt med närmaste akutmottagning och berättar om det du upplever. Hoppas du får ordning på synproblemen!

Vänliga hälsningar
Peter Vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons