Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Svårdiagnostiserat ögonproblem

Hej.
Jag skriver här eftersom att jag gått till flera läkare och ögonläkare men ingen hittar orsaken till mina ögonproblem! Allt började med att jag märkte att jag började bli mer och mer gul runt mitt högra öga. Det började som pulverliknande, (men nu ca 7 mån efter är det fett till konsistensen). Förutom att jag var gul runt ögat så var allt som vanligt. Ca 1-2 månader senare så började jag få ont över högra ögat, och det sved vid kontakt med vatten. När jag grät så blev jag helt ljus runt ögat, det ljusa kan lätt skrapar bort. Snart fick jag ögoninflammation som behandlades. Men smärtan över höger öga blev värre, som ett tryck mot ögat. Ögat var också svullet. Sen blev det andra ögat svullet, både under och över. Efter ett par månaders lidande så fick jag ögoninflammation igen, den här gånger i bägge ögonen. Det behandlades, men svullnaden och smärtan kvarstod. Nu ca 7 mån efter allt började så är smärtan mycket bättre. Jag tror att det var sinupret forte som bidrog till detta mirakel. Men tyvärr så kvarstår svullnaden vilken är ganska stor. När jag gråtit så syns vita spår längst kinderna och under ögat. Det är ständigt slem i början av bägge ögonen, längst mot näsan. Jag får gult fettigt "sekret på ögonlocken som återkommer efter jag tvättar bort det. Om jag får vatten i ögonen när jag duschar eller tvättar ansiktet så är det som att vattnet fastnar i ögat, känns också som att ögonlock klibbas fast i ögat. Ögonen är inte röda. Kliar inte. Snälla hjälp!

Svar:

Hej!

Som optiker jobbar man främst med det friska ögat, så de som borde veta mest om dina problem är ögonläkare eller hudläkare. Det låter dock som någon form av blefarit, men som sagt en läkare borde veta bäst.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.