Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Suddig störning i synfältet.

Hej.

Jag har sen några månader tillbaka fått sotprickar och som en mask i synfältet som flyter omkring.
Jag kollade då ögonen hos ögonläkare och allt såg bra ut men haar nu upptäckt att när jag flyttar blicken från en kant till den andra så åker det förbi ett suddigt/geggigt "moln". Det går inte att fokusera på det utan det svävar bara förbi. Vad kan de vara? Det är inte som de sotiga prickarna jag har som syns hela tiden mot ljusa ytor.

 

 

Svar:

Hej!

Det låter som glaskroppsavlossning vilket är ofarligt och inget som man behandlar. Ögat är ihåligt och fyllt med vätska och i vätskan flyter dessa flagor som har lossnat från insidan av ögat. När de flyter förbi i synfältet ses de som en liten fluga som simmar runt. Flagorna kan ha olika form och storlek. Med tiden kan de absorberas, men även nya kan tillkomma. Om du även ser blixtar är det bra om en ögonläkare får undersöka dina ögon.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, leg optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.