Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Risk med att operera starr i mkt närsynta ögon?

Hej!

 

Jag är gravt närsynt ca -10 på bägge ögonen. Har nu fått starr på ena ögat. Det är ganska litet avgränsat område säger optikern men jag upplever att jag blir begränsad av starren eftersom jag lätt får migrän av att sitta och läsa, vilket mitt arbete går ut på.

Problemet är att mitt öga är ganska stort ca 26 mm och då är risken förhöjd för att operera grå starr med mulitfokala linser. Vad skulle du råda mig till. Att bara operera ett öga kan vara knepigt eftersom jag hittills burit linser men jag börjar få problem med torra ögon. Min fråga är operera bägge ögonen eller bara det ena. Och i så fall. Vilken typ av linser ska jag välja.

 

mvh Pippi

Svar:

Hej!

Vad jag vet finns det inga större risker med att starroperera närsynta. Jag har haft flera patienter som har varit kraftigt närsynta och som har opererat ögonen med lyckat resultat. I ditt fall ser jag det snarare som en fördel eftersom du då kan få närsyntheten reducerad genom att "glasögonstyrkan" läggs i linsen. Hade jag varit dig skulle jag ha valt att operera båda ögonen och valt att spara lite närsynt så man hamnar kring -2,0. Då slipper du nämligen läsglasögon när ålderssyntheten kommer efter 40 årsåldern. Alternativet är att hamna kring 0 om du vill se bra på långt håll och istället ha läsglasögon. Jag har hört både postivit och negativt om multifokala linser så därför hade jag valt ett säkert kort och kört på vanliga linser. Hoppas du blev lite klokare av mina svar!

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på Medoptik Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.