Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Ptergium?

Hej, 

Jag har ett barn på 10 månader som jag för en vecka sedan upptäckte en förändring/ojämnhet på ögonvitan närmast näsan. Uppsökte vårdcentral och där konstaterade läkaren väldigt snabbt att det var ptergium. Lyste snabbt med en lampa och inget mer.  Fick ingen vidare information om varför det uppstår och om det är några symptom som tillkommer. Väl hemma gick det ganska snabbt att hitta ino om denna "sjukdom", men det verkar inte som om den kan drabba små barn. Läste att det kan uppkomma vid stark sol, vind, damm osv, vilket jag inte utsatt mitt barn för. Skulle vilja veta mer och blir självklart orolig att mitt barn har fått detta. Tacksam för svar. Vänlig hälsning.

Svar:

Hej!

Precis som du skriver är det ovanligt med pterygium hos barn. Pterygium i sig är inget farligt, det man ska vara observant på är om det växer in över pupillen och skymmer synen. Framför allt är små barn extra känsliga för om synen skyms på ett öga för då kopplar hjärnan delvis bort det ögat så man blir lite enögd s.k. amblyopi. Det är många som är amblyopa och inte lider av det, så det är som sagt inget farligt men det är ju bra om man kan undvika det.

Eftersom pterygium och barn är ganska ovanligt skulle jag rekommendera att en ögonläkare, som är specialist och den som kan mest om ögon, undersöker ditt barn. Framför allt för att bedömma hur långt in det har växt och hur framtidsprognosen ser ut. Det kan även vara bra att göra regelbundna uppföljningar för att se hur det växer med tiden.

I första hand kan du prova att ringa direkt till din ögonmottagning. Berätta att ditt barn har pterygium och att du vill att en ögonläkare kontrollerar ifall det växer in över pupillen så bör du få en tid bokad. Hoppas det löser sig för er!

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.