Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Plötsligt synbortfall

Min 9-åriga dotter ropar från toaletten att hon inte kan se. Jag kommer dit och hon har rest sig från toastolen och står med ryggen mot väggen. Hennes ögon är uppspärrade och hon upprepar att hon inte kan se. Hon får ledas till sängen i rummet bredvid och jag ber henne lägga sig ner och blunda. En minut senare ber jag henne prova att titta igen och då ser hon igen. Vi kollar synen ytterligare och allt är som vanligt. Hon berättade att det började mörkna utifrån och in i synfältet och blev sen helt svart. Hon kände sig "konstig". Ingen ljuskänslighet sen, bara lätt huvudvärk som gick över, ingen "rullgardin", inga ljusblixtar. Det jag undrar är över är att om det var ett blodtrycksfall och det därför svartnade för ögonen; hur kunde hon då resa sig upp och fortsatt stå med tanke på att det verkligen blev helt svart för henne? Det var både jättemärkligt och läskigt att se.

Svar:

Hej!

Jag skulle rekommendera dig att boka tid hos en ögonläkare som får kolla så allt står rätt till med din dotters ögon.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons