Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Ögonrosacea

Hej, Gissar att området Hud & Hår är mer lämpligt än optiker men hittade inte kategorin i val av område. Besväras sedan ett drygt år tillbaka av kraftiga besvär kopplade till min ögonrosacea, (haft rosacea sedan 2003 och ett visst inslag av ögonsymtom hela tiden dock ej så här) blodsprängda ögon, enorm torrhet så att jag måste droppa mer eller mindre konstant, svullnad, allmän sveda och irritation, brännande känsla och ljuskänslighet. Till min fråga: för mig har de klassiskt ordinerade tetracyklin-preparaten aldrig riktigt hjälpt mot någon komponent av min rosacea, vad bör jag då behandla med? För ansiktet har enbart lågdos-roaccutan och Ipl haft effekt, kan/bör man behandla ögonen på samma sätt? Har träffat ögonläkare som ordinerade ett kombinationspreparat med antibiotika och kortison (Terracortril) men mig veterligen bör rosacea aldrig behandlas med kortison varför jag drar mig för att börja med den... Kan man, och isåfall hur, få sina någorlunda friska ögon tillbaka? Oerhört psykiskt påfrestande sjukdom detta och håller med tidigare inlägg om att lindrande behandlingar är oerhört bristfälliga. Utvärtes preparat förvärrar ju bara sjukdomen när man har denna ilskna, ihållande, underliggande form av rosacea. Tacksam för svar!

Svar:

Hej! 

Precis som du skriver är behandlingsformer inte mitt område eftersom man som optiker främst jobbar med det friska ögat. Är du osäker på din behandling skulle jag rådfråga både ögonläkare och hudläkare. Hoppas du fick lite hjälp av mitt svar! 

Vänliga hälsningar 

Peter Vetterskog, leg optiker på Medoptik Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.