Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Multifokal lins vid gråstarrsoperation

Hej!

Jag ska om sex veckor operera mitt ena öga eftersom jag har gråstarr. Vid förundersökningen fick jag reda på att jag för egen kostnad kan välja en så kallad multifokal lins som gör mig mer oberoende av glasögon. Jag är undersökt och kan välja den här typen av linser om jag vill.

I dag har jag progressiva glasögon och ser ganska bra på långa avstånd, men dåligt på nära håll.

Det informationsmaterial jag fick om de multifokala linserna kom från tillverkaren och talade mest om fördelar, läkaren informerade om halo-effekter vid mörkerkörning (vilket inte är aktuellt för mig) och att man ändå kanske kommer att behöva svaga läsglasögon.

Jag har två frågor:

1. Vilka risker/nackdelar det finns med multifokala linser?

2. Kan standardlinserna kan ställas in så att jag slipper läsglasögon?

Jag är snart 69 år.

Tacksam för snabbt svar eftersom jag måste underrätta kliniken om mitt val av lins inom en vecka.

Judit L

Svar:

Hej Judit!

Jag har tyvärr ganska dålig koll på sådana linser eftersom jag främst jobbar med glasögon och kontaktlinser. Av kunder och bekanta har jag hört både positivt och negativt. Vissa tycker att det fungerar väldigt bra och andra har inte alls kommit överens med de multifokala linserna. Vissa har fått så stora problem att man har fått göra om operationen och sätta in standardlinser och sen kört med progressiva glasögon eller läsglasögon som vanligt.

När man är ung och ögats lins har kvar sin elasticitet har man ett synsystem som fungerar otroligt bra. Har man inget synfel i botten ser man bra både på långt håll och nära håll tack vare att ögat ställer in sig självt blixtsnabbt. Trots att vi lever i ett modernt samhälle har ingen lyckats uppfinna något som gör att vi kan behålla ögats elasticitet eller återskapa det med glasögon, linser, operationer m.m. De lösningar som finns idag oavsett om man har progressiva glasögon, kontaktlinser eller byter ut linsen i ögat är kompromisser. Många av dagens lösningar fungerar bra, men det är individuellt och mycket som spelar in och man bör ha i bakhuvudet att ingen lösning är perfekt utan en kompromiss.

Hoppas du fick lite hjälp av mitt svar!

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons