Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: makulahål

Jag är 69 år med diagnosen markulahål i höger öga. Jag har erbjudits op av makulahål i höger öga. Jag undrande över resultat, har läst om risker med op, ökad risk för näthinneavlossning och att resutatet inte medför så stor förbättring. Hålet är ca ett år gammalt. Dessutom lite rädd för narkosen. Blir det en försämring om jag inte op. Vad är ert råd?

MVH

Evert Folkesson

Svar:

Hej Evert!

Alla operationer medför ju en viss risk, i vissa fall är risken större och i andra mindre. Detta får man ställa i proprtion till vilka risker som finns om man inte opererar och väga för- och nackdelar. Som optiker jobbar man främst med det friska ögat så jag kan inte uttala mig om risker med olika operationer. Det bästa är om du för en diskussion med din läkare angående risker med operation och vad läkaren rekommenderar. Ta även upp din oro med narkosen, om det nu är narkos under en sådan operation. Det är inte alltid man sövs vid en operation, vissa operationer sker under lokalbedövning. Hoppas det löser sig för dig på bästa möjliga sätt och du fick lite hjälp av mitt svar!

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på Medoptik

 Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.