Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Hjälp vid blädningsproblem och supertorrt öga?

Hej!

Jag vet inte riktigt vart jag ska börja.
Jag har tyvärr genomgått ett flertal laserbehandlingar mot närsynthet som i sin tur ledde till gråstarr och näthinneavlossning på mitt högra öga. Kanske ska tillägga att jag är skelögd och tyvärr och ser då bara på ett öga i taget. Ögat som drabbades var givetvis det öga jag använder. Kanske låter konstigt men ser på långt håll med det drabbade högra ögat och läser med det vänstra. Efter allt detta som ögat gått igenom drar nu inte pupillen ihop sig utan är konstant stor. Detta i sin tur leder till att jag blir bländad i stor grad. Allt omkring mig om jag har ljuset emot mig blir vitt ochb blir väldigt skarpt ljuskänslig. Lysrör, spotlights, fönster, sol ja allt är jobbigt och går ständigt med solglasögon på mig ute. i ärlighetens namn skulle jag behöva det även inomhus.

Tack vare att både att pupillen är stor och för att jag ej har ngn samsyn blir synskärpan som mest 0,6. Har tydligen även nystagmus  till och från. Ögat är även väldigt torrt, skaver, svider o har synliga s k ränder under ögonlocket pga detta. Jobbar även som läkarsekr i en väldigt torr sjukhusmiljö vilket ställer till de hela ytterligare. Ingen verkar fatta att jag besväras massor av detta öga eftersom jag det blir som att jag bara ser denna dimma hela tiden. Orkar snart inte jobba alls. Ögonläkarna verkar inte ritkigt fatta mitt problem alls o vet snart inte vad jag ska ta mig till.

Jag vet att det finns ngn slags operation som kan dra ihop pupillen men ingen svarar på mina frågor ang detta. Kan man bli undrsökt av ngn spec läkare i tex Stocholm? Bor i Norrköping.

Tacksam för råd av en desperat.

Svar:

Hej! 

Jag förstår att det är väldigt besvärligt för dig och dina torra ögon kan vara en stor bov i dramat. Jag skulle kolla med en expert på torra ögon till en början och den som antagligen vet mest om ämnet är Fredrik Källmark i Stockholm, han jobbar på Källmarkskliniken så vänd dig dit. Hoppas det löser sig för dig! 

Vänliga hälsningar 

Peter Vetterskog, leg optiker på Medoptik Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.