Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Gula fläcken

Vid undersökning för operation rle så upptäcker det åldersförändring på gula fläcken. Fick ej göra operationen då denna påskyndar förloppet gula fläcken som jag förstod. Vad innebär det. Ska jag kontakta ögonläkare. Är 50 år och googlat på detta å det verkar som detta drabbar äldre människor.

Svar:

Hej!

Det finns två varianter av gula fläcken eller makuladegeneration som det heter, en torr och en våt variant. Den våta kan bromsas med sprutor och den torra kan man inte göra något åt. Den torra varianten är samtidigt den snällare varianten och ger sällan så stora problem. Det viktigt att du får träffa en ögonläkare som får bedömma vilken variant du har så du snabbt kan få behandling om så behövs.

Det viktigaste man kan göra för att undvika makuladegeneration är att inte röka. Ser man även till att äta varierat med fisk, frukt och grönsaker samt motionerar regelbundet har man gjort så gott man kan. Det framför allt när man är yngre som man har chans att påverka detta.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.