Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Gula fläcken

Har fått åldersförändring på gula fäcken. Min fråga: Skyddas ögonen mot det blåa ljuset från tv och datorer om man använder solglasögon. Har solglasögon samma som mina glasögon(progresiva)

 

Svar:

Hej!

Allt som vi ser består av ljus och ljuset delas upp i olika färgspektrum där det blå ljuset är mest energirikt och skadligt. Skador från det blå ljuset kommer under lång tids exponering, det är därför det är viktigt att använda solglasögon regelbundet när solen är som starkast. Har man inte använt solglasögon löper man större risk för problem med gula fläcken, men det finns även andra orsaker till problem med gula fläcken som t.ex. kost. Inomhus behöver du inte använda solglasögon. Vill man skydda ögonen mot blått ljus från skärmar finns det speciella ytbehandlingar/antireflexbehandlingar som tar bort det blå ljuset.

Vänliga Hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.