Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Frågor om närsynthet.

Hej och tack för ditt svar. Jag ber om ursäkt för besväret igen men tacksam för en kompletterande svar.

Bifogar först min första fråga och ditt svar nedan, därefter min fråga. 

- Gjorde synundersökning idag efter att sista halvåret haft svårare att se på långt håll, sett suddigare text på ex dator, behövt anstränga ögonen och senaste månaden haft huvudvärk. optiker sa att normalt behöver man inte glasögon vid dessa värden, men då det underlättar med korrigering är det värt att använda. Jag kör också mycket bil.

Vad innebär dessa värden och är det rätt att ändå använda glasögon eller kan syn bli bättre av sig själv?

sfär 0.25 båda ögon, cylinder -0.25 båda ögon och axel höger 115, vä 40. 

Ditt svar - Du är minsta möjliga närsynt och har minsta möjliga brytningsfel, så det är inget stort synfel. Ett par glasögon kan dock underlätta vid t.ex. bilkörning och framför allt om du kör i mörker så blir det bättre. Vid TV eller om du går på bio kan det bli något bättre också, men som sagt framför allt vid bilkörning. Har du problem vid bilkörning tycker jag du ska skaffa glasögon och har du inga problem kan du avvakta ett tag.

Jag har beställt glasögon då jag har just upplev som väldigt jobbigt och ansträngande att se text på längre håll, till och med vid dator måste sitta väldigt nära. I vissa fall ser jag med ansträngning dock suddiga kanter på bokstäver, i vissa fall måste jag nästan gissa mig vad det är för att vissa bokstäver förväxlas ex P och R. Jag har sjäv uppfattat att jag är mer närsynt än översynt. Dock på min glasögonrecept står det +0,25, dock glasögon inte för läsning utan för nästan regelbundet bärande då jag kör mycket bil och sitter mycket vid dator och läser (jag studerar). Jag fick under undersökningen prova glasögon med 0,25 och tyckte det blev en stor förbättring. Till min fråga, du säger också närsynt, men av optiker fick jag svar:

+0,25 betyder att du är lite översynt, dvs att ögat är för svagt och behöver spänna sig för att få en bra skärpa.
Denna styrkan är så liten att det sällan påverkar själva synskärpan men kan trötta ut ögat. Styrkan finns där främst för avlastning så att det ska gå lättare att se.
Däremot har du ett litet brytningsfel på -0,25 (det som står som cylinder, den andra siffran i receptet) vilket oftast upplevs som att man ser suddigt eller har svårt att fokusera.

Glasögonen kan du använda till både lång håll och nära men om du endast har problem med avståndsseendet så räcker det att ha dom i dom situationer som är svåra för dig.

Kan detta stämma? Jag ser text bättre ju närmare jag har den, dock om man är översynt brukar man väl "backa" från det man läser? Dock ser jag större föremål utan problem på längre håll. Även under undersökningen så var problemet att se sista raderna på avstånd, samt minsta text var suddig vid läsande på normalt avstånd. Eller är det just så att vid lätt närsynthet avlastar just + glas? Dock innan jag gick på synundersökning provade jag ett par +1,0 glasögon, bara för att testa och såg enorm skillnad på hur lätt det blev för mig att läsa på ett normalt avstånd framför dator, bok etc. Sista tiden jag håller telefonen på knappt 20-30 cm avstång och behöver mörka ner skärmen till det minsta för att inte se så mycket skuggor. 

Jag förstår att detta är minsta förändring som kan vara, men känner kraftig spänning runt om ögonen, huvudvärk, som ökar ju mer jag läser. Behöver även kisa för att se på längre håll. 

 

Tack på förhand för ditt svar om du får mig att bli klokare. 

Svar:

Hej!

Det stämmer, om det är + framför är man översynt och är det - är man närsynt. Brytningsfel har också - framför i Sverige, men i vissa länder räknar man om värdet till +.

Glasögon är till för att lösa problem och vid små synfel får man känna efter när de gör nytta, det är dock ingen nackdel att ha glasögonen hela tiden. Om man är ålderssynt får man backa ifrån det man läser, sen kan detta fenomen dyka upp vid andra synproblem också. Det finns en rad olika synfel och kombinationer därför är det svårt att ge ett enkelt svar på vissa av dina frågor. Bäst svar kan din optiker ge som har alla fakta om din syn.

Vänliga hälsningar 

Peter Vetterskog, leg optiker på Medoptik


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Tryck i ögat

2024-03-26 | 18:07

av Medoptik

Laseroperation

2024-03-15 | 08:51

av Medoptik

Från skelning till protes

2024-03-11 | 16:02

av Medoptik

Ögonmigrän

2024-03-4 | 22:03

av Medoptik

Ögonproblem

2024-03-4 | 12:11

av Medoptik

Rädd att bli blind

2024-02-25 | 17:11

av Medoptik

Skillnad mellan billiga och dyrare endagslinser?

2024-02-25 | 06:29

av Medoptik

Förstorad pupill

2024-02-24 | 16:13

av Medoptik

Diagnos hypermetropi

2024-02-15 | 23:03

av Medoptik

Synskärpa 0,7 vänster o 0,1 höger

2024-02-11 | 09:53

av Medoptik

Ungdomsprogressiva glas

2024-02-8 | 17:22

av Medoptik

Ser inte bättre trots glasögon

2024-01-26 | 20:24

av Medoptik

Behöver jag glasögon?

2024-01-17 | 16:11

av Medoptik

Starroperation- näthinneavlossning

2024-01-1 | 16:49

av Medoptik

Synundersökning

2023-12-11 | 15:28

av Medoptik


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.