Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: förändring av fläck i ögat

Hej! Jag har sedan några år tillbaka en fläck i ögat som jag till en början trodde var ett spräckt blodkärl. Men den information jag hittat på internet så bör detta läka ganska snabbt. Det senaste månaderna har denna, tidigare röda och släta fäck, börjat ändra karaktär. Vissa dagar känner jag besvär, som om jag skulle ha en ögonfrans i ögat, då det känns som att denna fläck svullnar något. Den ändrar också färg mellan röd och mer mörkt brun och den är inte jämn i sig, utan har en del som är mer markant och det är den delen som mest svullnar. I övrigt har jag väldigt mycket "födelsemärken", bara på en arm har jag kanske 100st, osv över hela kroppen. Finns möjligheten att jag har ett födelsemärke i ögat? Eller vad annat kan det vara? För 3 år sedan opererade jag även bort ett malignt melanom som jag hade på örat. MVH Madelene

Svar:

Hej Madelene!

Man kan ha födelsemärken både på utsidan av ögonen och inne på ögonbotten. På ögonvitan kan man även ha andra grejer som kan se ut som fläckar, vanligast är pinguecula som är helt ofarligt. Eftersom du har haft malignt melanom tidigare skulle jag rekommendera att en läkare får bedömma din fläck.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.