Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Felaktigt utlåtande avs synfältsbortfall

Stort tack för snabbt svar på min fråga om "remisstvång" för optiker.

I praktiken blir det sällan någon skillnad huruvida optikern är straffrättsligt eller yrkesetiskt skyldig att remittera kund till läkare. Däremot är det av avgörande betydelse för patienten med tanke på dess konsekvenser vare sig det gäller hjärntumör eller "bara" att bli av med körkortet. Bägge påverkar livskvaliteten i synnerligen hög grad.

Ditt svar ledde till att jag lät göra en ny synundersökning -dock inte synfältsdito-. Optikern gjorde en grundlig undersökning och konstaterade att jag inte behövde glasögon förutom läsditon samt att inget indikerade att en synfältsdefekt förelåg av den omfattningen att körkortet borde återkallas.

Hur och vad gör jag nu ?

Körkortet har redan blivit återkallat m h t de redovisade värdena. Att dessa ej är rättvisande utan påverkade av att jag led av en depression under behandlingstiden hos ögonkliiken utgår jag ifrån. En bilist som är deprimerad är rimligtvis en sämre bilist, varför jag givetvis redan hade anpassat mig till den situationen -i klartext undvikit att köra bil. Om läkare bedömer att patienten är olämplig som bilist av ena eller andra skälet så är han i princip skyldig att anmäla detta -som du vet- till Transportstyrelsen. Till skillnad från vad som gäller i domstol tycks dock andra myndigheter hellre fälla än fria i tveksamma fall; detta i förebyggande syfte.

Min fråga nu är : Om jag låter göra en ny synfältsundersökning hos en annan ögonläkare som  finner att tillåtna värden inte överskrids måste jag då inhämta ett nytt utlåtande från ytterligare ögonläkare?

Måste jag vända mig till den offentliga vården eller "räcker det" med en privatläkare utan vårdavtal?

Delar du min uppfattning att kostnaden för ett nytt körkort borde landstinget svara för då det är där felet har begåtts? (förutsatt att läkare nr tre också finner synfältsvärdena tillräckliga för körkort med vanlig/enkel behörighet)

Ser fram emot ditt svar.

Med vänlig hälsning

Robert Westman

 

 

 

Svar:

Det är bara läkare som kan ta av körkortet, inte optiker. Om du har blivit av med körkortet och vill göra en ny bedömning så är det bara en läkare som kan ompröva och ge tillbaka körkortet.

Vid synfältsbortfall är det nästintill omöjligt att själv se bortfallen eftersom hjärnan omedvetet fyller i luckor i synfältet så man luras och tror att man ser bra. Det är bara en grundlig synfältsundersökning som kan påvisa synfältsdefekter. Man får då titta in i en apparat och trycka på en knapp när man ser en lampa blinka på olika ställen i synfältet. Ett sådant test brukar ta ca 15 minuter.

För att veta säkert hur du ska gå tillväga för att ompröva en körkortsåterkallning är det bäst om du vänder dig till Transportstyrelsen.

Vänliga hälsningar
Peter Vetterskog - Leg. Optiker på Medoptik


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Blind ena ögat

107 minuter sen

av Medoptik

Barn och glasögon

2022-05-27 | 20:11

av Medoptik

Barn och glasögon

2022-04-19 | 21:38

av Medoptik

ärr på hornhinnan efter lins fastnat

2022-04-17 | 18:20

av Medoptik

Retinitis pigmentosa

2022-04-14 | 11:53

av Medoptik

Svårt att se på TV

2022-04-11 | 17:37

av Medoptik

Mäta Synfältet

2022-03-30 | 19:13

av Medoptik

Kan det ändrade pupillavståndet skapa min yrsel?

2022-03-29 | 15:28

av Medoptik

Suddig fläck?

2022-03-28 | 07:39

av Medoptik

Migrän

2022-03-22 | 15:35

av Medoptik

Trötta ögon även med glasögon?

2022-03-20 | 00:21

av Medoptik

Behöver man ha använt glasögon i ett tag innan man börjar med linser.

2022-02-27 | 04:08

av Medoptik

Går det att slipa sina glasögon så att dem också kan användas som terminalglasögon?

2022-02-27 | 04:03

av Medoptik

Smärta i öga sen december

2022-02-26 | 23:22

av Medoptik

Korrigering hyperopi

2022-02-24 | 18:52

av Medoptik