Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Insitutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.


Fråga   Ögon

Fråga: Felaktigt utlåtande avs synfältsbortfall

Stort tack för snabbt svar på min fråga om "remisstvång" för optiker.

I praktiken blir det sällan någon skillnad huruvida optikern är straffrättsligt eller yrkesetiskt skyldig att remittera kund till läkare. Däremot är det av avgörande betydelse för patienten med tanke på dess konsekvenser vare sig det gäller hjärntumör eller "bara" att bli av med körkortet. Bägge påverkar livskvaliteten i synnerligen hög grad.

Ditt svar ledde till att jag lät göra en ny synundersökning -dock inte synfältsdito-. Optikern gjorde en grundlig undersökning och konstaterade att jag inte behövde glasögon förutom läsditon samt att inget indikerade att en synfältsdefekt förelåg av den omfattningen att körkortet borde återkallas.

Hur och vad gör jag nu ?

Körkortet har redan blivit återkallat m h t de redovisade värdena. Att dessa ej är rättvisande utan påverkade av att jag led av en depression under behandlingstiden hos ögonkliiken utgår jag ifrån. En bilist som är deprimerad är rimligtvis en sämre bilist, varför jag givetvis redan hade anpassat mig till den situationen -i klartext undvikit att köra bil. Om läkare bedömer att patienten är olämplig som bilist av ena eller andra skälet så är han i princip skyldig att anmäla detta -som du vet- till Transportstyrelsen. Till skillnad från vad som gäller i domstol tycks dock andra myndigheter hellre fälla än fria i tveksamma fall; detta i förebyggande syfte.

Min fråga nu är : Om jag låter göra en ny synfältsundersökning hos en annan ögonläkare som  finner att tillåtna värden inte överskrids måste jag då inhämta ett nytt utlåtande från ytterligare ögonläkare?

Måste jag vända mig till den offentliga vården eller "räcker det" med en privatläkare utan vårdavtal?

Delar du min uppfattning att kostnaden för ett nytt körkort borde landstinget svara för då det är där felet har begåtts? (förutsatt att läkare nr tre också finner synfältsvärdena tillräckliga för körkort med vanlig/enkel behörighet)

Ser fram emot ditt svar.

Med vänlig hälsning

Robert Westman

 

 

 

Svar:

Det är bara läkare som kan ta av körkortet, inte optiker. Om du har blivit av med körkortet och vill göra en ny bedömning så är det bara en läkare som kan ompröva och ge tillbaka körkortet.

Vid synfältsbortfall är det nästintill omöjligt att själv se bortfallen eftersom hjärnan omedvetet fyller i luckor i synfältet så man luras och tror att man ser bra. Det är bara en grundlig synfältsundersökning som kan påvisa synfältsdefekter. Man får då titta in i en apparat och trycka på en knapp när man ser en lampa blinka på olika ställen i synfältet. Ett sådant test brukar ta ca 15 minuter.

För att veta säkert hur du ska gå tillväga för att ompröva en körkortsåterkallning är det bäst om du vänder dig till Transportstyrelsen.

Vänliga hälsningar
Peter Vetterskog - Leg. Optiker på Medoptik

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Behörig för tyngre körkort?

2019-10-15 | 17:07

av Peter Vetterskog

Syn korrektion, barn

2019-09-12 | 10:40

av Peter Vetterskog

Nyligen diagnostiserad med översynthet/lätt astigmatism/lätt skelning vid 29 års ålder

2019-09-2 | 16:39

av Peter Vetterskog

Klamydia

2019-08-19 | 21:24

av Peter Vetterskog

Ser dubbelt och får balanssvårigheter kvällstid

2019-08-17 | 19:25

av Peter Vetterskog

Värk i ögonen

2019-08-14 | 21:10

av Peter Vetterskog

För hög styrka?

2019-08-12 | 23:52

av Peter Vetterskog

Muskelkramper i ögonen

2019-08-3 | 08:56

av Peter Vetterskog

Plötslig suddig fläck?

2019-07-20 | 20:28

av Peter Vetterskog

Läsavstånd

2019-07-13 | 13:58

av Peter Vetterskog

Fotokromiska glasögon

2019-07-11 | 10:37

av Peter Vetterskog

Ser sämre i nya glasögon

2019-06-27 | 16:15

av Peter Vetterskog

Antireflexbehandling

2019-06-24 | 19:02

av Peter Vetterskog

Dubbel vertikal syn

2019-06-21 | 13:35

av Peter Vetterskog

Olika stora pupiller

2019-06-15 | 19:11

av Peter Vetterskog


Annons
Annons
Annons