Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Dålig syn

Min syn varierar,lbland ser jag sämre med ena ögat och ibland det andra ögat. Jag har en mindre förändring i gula fläcken den torra. Jag är opererad för grå starr för några år sedan. Ögonläkaren säger att gråstarroperationen ser bra ut,men alla mina ögonpoblem började efter gråstaropeationena. Eftersom jag ser så dåligt bytte jag ögonläkare och den här nya ögonläkaren säger att problemet med att jag ser så dåligt beror på något problem med hornhinnorna och att det finns inget att göra åt det. Det är så stor skillnad på synen på mina ögon och detta med glasögon. Det känns som om jag lever med två olika synfält, att jag liksom inte kan samverka dom till ett synfält. Jag är 71 år och tycker mycket om långpromenader i naturen. Jag tycker väldigt mycket om att läsa. Men nu kan jag inte längre läsa vanlig text i böcker så jag har lånat böcker med större text på Biblioteket, men nu har jag läst alla böcker av intresse och nu återstår endast de böcker som jag kan låna elektroniskt och ladda ner i min ipad och på så sätt förstora bokstäverna. Men nu börjar dom stora bokstäverna bli lite suddiga. Jag har svårt att bedöma avstånd. Hur ska jag kunna få lämplig hjälp? Det känns jobbigt att ögonläkare säger olika saker. Om jag blundar med ena ögat ser jag bättre än om jag har båda ögonen öppna. Varför? Optiker säger att min syn går inte att justera bättre med glasögon och att jag har kraftigt nedsatt syn. Men finns det inte någon instans ögonläkaren kan remittera mig till där dom kan hjälpa mig med lämpliga synhjälpmedel ? 

Svar:

Hej!

Utan att ha gjort en synundersökning med alla värden och utan att ha information från ögonläkarna är det svårt att ge några specifika råd eller förklaringar. Olika ögonsjukdomar och åkommor ger olika typer av besvär. Du säger att allt började efter starroperationen. Min gissning är att du haft gula fläcken ett tag och kanske problem med hornhinnan också. När dimsynen försvann från gråstarren upptäcker du därför de andra synproblemen. Efter en starroperation kan det även bli väldigt stor skillnad mellan ögonen och då kan hjärnan få svårt att få ihop bilden. Med glasögonen kan det bli bättre om inte skillnaden mellan ögonen är för stor.

Det är vanligt att man har ett öga som är sämre än det andra och är det stor skillnad blir man nästan enögd och det gör att man får svårare att se och bedömma avstånd.

Du säger att du har varit hos optiker, men inte när. Var det mer än ett år sedan du gjorde synundersökning skulle jag rekommendera att göra en ny synundersökning. Har du inget förtroende för din optiker kan du testa en annan optiker, välj i så fall en som jobbar seriöst med ögonhälsoundersökningar.

I värsta fall är det som både optikern och ögonläkaren säger att det inte finns något att göra. Ögonsjukdomar förstör ögat/synen och är synen väl förstörd och nedsatt så finns det tyvärr inget att göra. Det går inte att reparera synskador. Däremot finns det väldigt mycket hjälpmedel, kolla med Hjälpmedelscentrum där du bor vilken hjälp du kan få med förstoingshjälpmedel etc.

Hoppas du fick lite hjälp!

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på Medoptik i Västerås


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Tryck i ögat

2024-03-26 | 18:07

av Medoptik

Laseroperation

2024-03-15 | 08:51

av Medoptik

Från skelning till protes

2024-03-11 | 16:02

av Medoptik

Ögonmigrän

2024-03-4 | 22:03

av Medoptik

Ögonproblem

2024-03-4 | 12:11

av Medoptik

Rädd att bli blind

2024-02-25 | 17:11

av Medoptik

Skillnad mellan billiga och dyrare endagslinser?

2024-02-25 | 06:29

av Medoptik

Förstorad pupill

2024-02-24 | 16:13

av Medoptik

Diagnos hypermetropi

2024-02-15 | 23:03

av Medoptik

Synskärpa 0,7 vänster o 0,1 höger

2024-02-11 | 09:53

av Medoptik

Ungdomsprogressiva glas

2024-02-8 | 17:22

av Medoptik

Ser inte bättre trots glasögon

2024-01-26 | 20:24

av Medoptik

Behöver jag glasögon?

2024-01-17 | 16:11

av Medoptik

Starroperation- näthinneavlossning

2024-01-1 | 16:49

av Medoptik

Synundersökning

2023-12-11 | 15:28

av Medoptik


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.