Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Balansproblem

För tre år sedan gjorde jag ett linsbyte och har efter det fått betydande problem med balansen.

När jag är ute och promenerar så tar jag ibland sidsteg som om man vore berusad.

För övrigt är synen god både på långt och kort håll förutom att lampor och lycktor

på långt håll inte är klara utan har en gloria och svans nedåt.

HAA49

 

Svar:

Hej!

Eftersom du upplever glorior med svans kring lampor kan det finnas lite astigmatism/brytningsfel som behöver justeras. Skulle det vara så och att det är mer på ett öga så kan man få problem med samsynen och avståndsbedömning, vilket kan påverka balansen. Vid linsbyte brukar det ofta finnas astigmatism kvar efteråt som behöver korrigeras med glasögon eller kontaktlinselinser. Detta eftersom de linser som landstingen använder oftast bara korrigerar översynthet och närsynthet, inte brytningsfel/astigmatism. Eftersom det var tre år sedan du gjorde linsbytet kan även synen ha ändrat sig med tiden. Det bästa är att göra en synundersökning hos en optiker så får du veta hur det står till med din syn.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på Medoptik

 Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.