Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Amblyopi

Hej! Min son är 8 år och är svagsynt på vänster öga samt översynt på båda. Tränar med lapp för höger öga då han tappade kraftig syn på det sämre ögat då lappbehandling avslutades. han har nu hämtat upp sin syn igen tack och lov men såklart inte fullt. Om det visar sig att han tränar upp till bra samsyn igen är jag livrädd att han ska falla tillbaka igen på vänster öga. Enligt ortoptisten kan man inte ha lapp efter 10 års ålder...Men min självklara tanke måste ju vara att kunna ha llapp för att bibehålla synen men att det inte går att förbättra den efter 10 års ålder har jag inte rätt? Jag anser att det är en alldeles för stor risk att ta att sedan sluta med lapp då faller säkert ögat i sömn igen som det gjort innan. Han har körkortssyn nu i alla fall sa hon nu i veckan...herregud säger jag kan man alltså inte stärka upp ett svagsynt öga med korrekta glas? Hon sa att det inte går. Jag är riktigt orolig...

Svar:

Hej!

Ortoptisten kan detta bättre än en optiker, men det stämmer att genom lappträning så kan man få bättre syn eller bibehålla synen. Detta gäller dock bara för barn och ju yngre man är när man börjar lappträna desto bättre resultat. Efter en viss ålder (vet inte exakt ålder) så går det inte att påverka synen så mycket med lappträning. Upptäcker man amblyopi på en vuxen person så ger det inte så mycket att börja lappträna. Anledningen är att själva synbanan i hjärnan har blivit underutvecklad och när den delen är färdigutvecklad går det inte att påverka i efterhand. Så det är inte i själva ögat som problemet sitter utan i hjärnan. Du kan tryggt lita på ortoptisten, som sagt är de experter på just sånt. De flesta amblyoper brukar i dag få väldigt bra syn jämfört med amblyopa 40-talister som knappt fick lappträning och därför ofta har väldigt dålig syn på sitt dåliga öga.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.