Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

KBT kan hjälpa mot IBS

Bota IBS med terapi – funkar det verkligen? Psykologen Brjánn Ljótsson och barnläkaren Ola Olén undersöker just nu hur effektiv psykologisk behandling är för barn med olika typer av funktionella tarmsjukdomar. De är hoppfulla, trots att tidigare studier haft blandade resultat.


Publicerad den: 2014-12-05

KBT kan hjälpa mot IBS
Annons

 – När man har studerat effekten av KBT,  kognitiv beteendeterapi, hos barn med de  här sjukdomarna har man begått flera  misstag. Barn och tonåringar har  behandlats samtidigt och flera olika  diagnoser har slagits ihop. Om du jobbar med en heterogen grupp är det svårare att se någon effekt av terapin, men det betyder inte att metoden inte skulle kunna fungera för delar av gruppen, säger han.

Ifrågasätter rädslan för smärta vid IBS

IBS och liknande tarmsjukdomar förvärras ofta av exempelvis fet eller kryddstark mat, men också av stress. Under kognitiv beteendeterapi får barnen lära sig att slappna av. Dessutom får de lära sig att ifrågasätta sin rädsla för smärta så att de vågar göra olika aktiviteter även om de har ont.

Annons
Annons

– Många olika studier har visat att personer som är väldigt rädda för eller upptagna av sina symtom får ännu mer symtom. Man kan alltså förstärka upplevelsen av smärta genom att tänka på hur ont man har. Därför skulle man behöva testa exponeringsbaserad KBT även på barn, vilket innebär att man utsätter sig för allt som man är rädd för. Det kan låta galet men har visat sig ge väldigt goda resultat hos vuxna med IBS. De får frossa i pizza och stress för att bevisa för sig själva att de faktiskt klarar av det, även om det kan vara obehagligt i början. På sikt minskar de faktiskt sina symtom, säger Brjánn Ljótsson.

KBT över nätet ger ökad tillgänglighet

Tillsammans med Olén, barngastroenterolog vid Södersjukhuset, håller han just nu på med ett projekt där ungdomar med IBS får testa KBT över nätet. Ola Olén skulle gärna se att fler läkare fick möjlighet att remittera vidare barn med IBS till psykolog.

– Bland vuxna har KBT över nätet varit lika framgångsrikt som KBT ansikte mot ansikte, så det vore ju fantastiskt om vi kunde få högre tillgänglighet till psykologhjälp för de här barnen. Det handlar inte om att de simulerar sin smärta, utan om att de kan få hjälp att hitta ett sätt att hantera den, säger han.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-05-6 20:27 (9 år sen)

    Att behandla en riktigt sjukdom hos psykolog och frossa i pizza och stress- det är mycket korkat!Speciellt om en "expert" uttrycker sig på det sättet.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.