Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Vagifem

Hej,

Jag är ordinerad Vagifem för slemhinnorna i underlivet men även för att inte drabbas av inkontinens/urinvägsinfektion. Då jag använt det i många år och det innehåller östrogen som kan öka risken för bröstcancer enligt bipacksedeln undrar jag om jag kan sluta ta det utan vidare?

Mvh Lilian

Svar:

Ja, det är absolut helt ofarligt! Tyvärr har man inom EU valt att ha samma text i bipackssedeln som den som finns angående hormonbehandling i klimakteriet som består av mycket starkare östrogen än det som finns i Vagifem. Dessutom innehåller klimakteriehormonpreparat även gestagen, vilket behövs för att motverka att slemhinnan i livmoderhålan blir för tjock. Kvinnor som opererat bort livmodern behöver inte gestagen. Man har sett att det är kombinationen östrogen och gestagen som i vissa fall efter mer än 5 års behandling, kan ge en liten ölkad risk för bröstcancer. Detta gäller inte östrogen ensamt och absolut inte lokalbehandlingen.

I USA har många organisationer tillsammans , bl.a. gynekologförbundet skrivit till FDA (motsvarigheten till vårt läkemedelsverk) och bett dem ändra på riktlinjerna för vad som ska stå i bipacksedeln. Tyvärr har nuvarande helt felaktiga text skrämt alltför många kvinnor.Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.